De kerstmarkt in Zagreb bezoeken

/
657 Views

Wie in december Zagreb bezoekt, kan haast niet om Advent in Zagreb heen. Behalve een grote ijsbaan vind je verspreid door het centrum groepjes kerststalletjes in de parken en op de pleinen.

De kerstmarkt in Zagreb is geen typische kerstmarkt vol kraampjes met kerstsdecoraties, in plaats daarvan ligt het accent op het gastro aanbod.

De meeste kraampjes verkopen eten en drinken en je vindt hier en daar een enkele kraam met kerstspulletjes (zoals licitar hartjes). Op de meeste locaties zijn de kraampjes zo geplaatst dat ze samen een klein kerstdorpje vormen, gezellig ingericht met kerstbomen en kerstverlichting. Uiteraard wordt er muziek gedraaid en op sommige plekken, zoals in het Zrinjevac park, is er vaak livemuziek.

Kerstmarkt in Zagreb

Eten & drinken

Een van de meest populaire zoete lekkernijen die wordt verkocht is fritule, een soort kleine oliebollen. Fritule zijn een traditionele snack voor de kerstdagen, oud en nieuw en andere feestelijkheden. Bij de meeste kraampjes krijg je een grote beker vol fritule voor ongeveer €6. Je kunt ze eten met poedersuiker, chocoladesaus of bijvoorbeeld karamelsaus. Andere populaire zoetigheden zijn pannenkoeken, panettone en štrukli, met soort strudel gevuld met kaas en overgoten met room.

Heb je liever iets hartigs, dan heb je een ruime keuze aan hamburgers, ambachtelijke worst, sarma (gekruid gehakt in een opgerold zuurkoolblad), goulash en allerlei soorten geroosterd, gerookt en gedroogd vlees, geserveerd in broodjes, met aardappelen, zuurkool, gnocci en noem maar op.

Het aanbod is heel divers dus je kunt ook verschillende prijzen verwachten. Ga je voor iets relatief eenvoudigs dan kun je vanaf €6 al wel wat vinden, maar gemiddeld moet je toch wel rekenen op zo’n €8 tot €10 per persoon (prijzen voor 2023).

Uiteraard zijn er overal ook drankjes te koop, van de traditionele glühwein en warme chocolademelk tot champagne, bier, rakija en nog veel meer. Populaire kerstlocaties om wat te gaan eten of drinken zijn Fuliranje, het Ban Jelačić plein en het Zrinjevac park.

Advent in Zagreb

De ijsbaan

De ijsbaan (Ledeni Park) op het Kralja Tomislava plein (bij het centrale treinstation) heeft een bijzondere vorm. Naast een rechthoekige ijsbaan zijn er ook twee lussen, een kortere om een fontein in het midden van het park en een langere die de grenzen van het park volgt. Het voordeel hiervan is dat je niet steeds hetzelfde rondje op één baan hoeft te schaatsen.

Op de meeste dagen is de ijsbaan geopend van 10:00 tot 23:00 uur, maar op beide kerstdagen en op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag zijn er aangepaste openingstijden.

Schaatsen (maten 26 tot 50) huur je voor €4 en voor toegang tot de ijsbaan betaal je €3 of €4 per uur, afhankelijk van het tijdstip. Kinderen tot 6 jaar schaatsen gratis (in het gezelschap van een ouder) en er zijn gezinstickets te koop met korting. Ook rondom de ijsbaan zijn kraampjes met eten en drinken te vinden en er zijn toiletten aanwezig.

IJsbaan Zagreb

Kersttram

Heb je geen zin of is het te koud om te wandelen, dan kun je ook een ritje maken door het centrum met de speciale kersttram. De tramrit duurt ongeveer 25 minuten en kost €5 pp. De tram vertrekt ieder half uur vanaf het Ban Jelačić plein (op de hoek met Praška straat). Instappen en uitstappen kan alleen hier. Er staat een kraampje waar je de tickets voor de tram kunt kopen.

Kerstgroen

Breng je de kerstdagen door in Zagreb en wil je je accommodatie graag een beetje versieren voor de kerst? Dan kun je op de bloemenmarkt (cvjetna tržnica) aan Splavnica Ulica (een zijstraatje van het Ban Jelačić plein) kerststukjes, (advents)kransen en kerstboeketten kopen. Je kunt er ook losse takken kopen om zelf een boeket samen te stellen. Bloemenwinkels zijn in Kroatië niet zo populair en de meeste supermarkten verkopen voornamelijk kunstgroen voor de kerst dus dit is een mooie kans om wat vers kerstgroen in huis te halen.

Het weer in Zagreb in December

Zagreb heeft in de maand december gemiddeld 8 regendagen. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de -2°C en 5°C. Ongeveer drie keer per decennium ligt er met de kerst een pak sneeuw in Zagreb, maar de laatste tien jaar heeft het er met de kerst niet gesneeuwd. De laatste keer was in 2007, er viel toen 11cm sneeuw.

Parkeren in Zagreb

Er zijn meerdere grote parkeerplaatsen en parkeergarages in de buurt van het centrum. Onze voorkeur gaat uit naar de Paromlin parkeerplaats (24/7 geopend, met meer dan 500 parkeervakken) vlakbij het centrale treinstation. Het adres is Koturaška ulica 1A (gps 45.802823, 15.979737).

Van maandag t/m zaterdag betaal je €1.30/uur tussen 07:00 en 19:00 uur. Tussen 19:00 en 07:00 uur is parkeren gratis. Op zondagen parkeer je bovendien ook gratis.

Bij het verlaten van de parkeerplaats loop je naar links en volg je de weg (die met een bocht naar links loopt) tot dat je na een paar minuten aan je rechterhand bushaltes en een McDonalds ziet. Loop langs de McDonalds en je zult zien dat er trappen naar beneden gaan naar de ondergrondse winkelpassage Importanne. Aan het einde van de passage neem je de trap naar boven aan je rechterhand en je komt uit bij het Ban Jelačić plein en de ijsbaan.

Wil je meer weten over kerst en oud en nieuw in Kroatië? Lees dan hier verder:

Kerst in Kroatië
De jaarwisseling in Kroatië
Waar oud en nieuw vieren in Kroatië?

Meer over Zagreb:

Bezienswaardigheden in Zagreb

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text