Vers en makkelijk: lekkere zomergerechten voor op vakantie
Uit eten gaan is natuurlijk heerlijk tijdens je vakantie, maar wanneer je ook van plan bent om zelf te koken kun je misschien wel wat inspiratie gebruiken. Op warme dagen zijn lichte, gemakkelijke maaltijden met verse ingrediënten ideaal. Voor verse ingrediënten ga je het beste ’s ochtends naar de markt, maar hou je van uitslapen dan kun je ook in de supermarkt terecht.
Het voordeel van de markt is dat je er lokale producten vindt, die supervers zijn en in bijna alle gevallen biologisch. In de supermarkt vind je een combinatie van lokale (biologische) producten en geïmporteerde producten, die meestal niet biologisch zijn.
Dit zijn typische zomergroenten in Kroatië:
Tomaten – In Kroatië komen de tomaten (rajčice) niet uit de kas maar uit de tuin. Daarom zien ze er niet altijd even perfect en even rond uit (er zijn zelfs ovale soorten). Zo zijn ze bijvoorbeeld minder rood aan de schaduwkant. Ze smaken veel beter dan kastomaten, kom dus niet in de verleiding om voorverpakte (geïmporteerde) tomaten te kopen die er ‘mooier’ uit zien.
Komkommer – Kroatische komkommers (krastavac) zijn een stuk dikker dan wij gewend zijn en worden niet voorverpakt verkocht. Ze hebben een wat gladdere huid, soms met een soort ‘stekels’. Aan de schaduwkant zijn ze wat minder groen, en soms zelfs een beetje geel, maar ze smaken er niet minder om.
Paprika – de meeste Kroaten verbouwen de groen/witte variant, heb je liever een rode, kies dan voor de puntige (genaamd ‘roga’) in plaats van de ronde, dan weet je zeker dat je een Kroatisch product hebt (de rode worden meestal geïmporteerd en zijn een stuk duurder).
Verse gemengde salade:
Met deze drie groenten maak je de lekkerste salade. Voeg wat rauwe ui, knoflook, een snufje zout, een beetje azijn en een flinke scheut olijfolie toe, en je hebt een heerlijke zomerse salade die je met veel plezier dagelijks zult eten (zoals de Kroaten ook doen!) Ook erg lekker met wat feta of mozzarella, olijven, en een paar verse kruiden zoals bieslook (vlasac), basilicum (bosiljak) of peterselie (peršin) erdoor.
Courgette recept ideeën:
Een andere populaire en gemakkelijke zomergroente is de courgette (tikvice), die je ook overal lekker vers en biologisch kunt kopen. In Kroatië vind je zowel groene als witte soorten, die beide erg lekker zijn.
Je kunt ze in blokjes snijden en roerbakken (samen met andere groenten zoals paprika en champignons bijvoorbeeld) of in plakjes snijden en grillen. Zorg wel dat je eerst je vlees of vis grilt en op het eind pas de courgette, omdat het vocht van de courgette op de sintels kan lekken waardoor de sintels sneller afkoelen.
Heb je zin om te frituren, dan kun je ook met courgette aan de slag:
Snij een courgette (zonder schil) in dunne plakken. Leg ze op een schone theedoek en strooi er zout eroverheen om een deel van het vocht te absorberen. Laat een half uurtje staan en leg een schone handdoek over de plakken heen om het vocht op te nemen. Je zult hiervoor goed op de theedoek moeten drukken.
In een schaal meng je 2 eieren, 4el bloem (bijelo brasno, glatko, type 550), een snufje zout en peper en wat vers gesneden peterselie tot een mooi beslag. Voeg de plakken courgette een voor een toe en zorg dat alle plakken aan beide kanten goed bedekt zijn met beslag. Het beslag zou voor minstens 2 courgettes genoeg moeten zijn.
Nu ga je de plakken frituren in een ruime pan met zonnebloemolie. Gooi ze een voor een in de hete zonnebloemolie (suncokretovo ulje) en zorg dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Na een minuut of 4 zouden ze mooi goudbruin moeten zijn en klaar om uit de olie te halen. Laat ze eerst uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.
Zomerse aardappelsalade:
Kroaten zijn gek op grillen, dat zul je wel merken. Heb je de mogelijkheid om te grillen, vraag dan gerust een Kroaat om hulp met het stoken van het vuur en eventueel ook met het kopen van het vlees of de vis, je zult zien dat ze dat graag doen!
Bij gegrild vlees of gegrilde vis is een salade en lekker vers brood al genoeg. Brood is bij iedere warme maaltijd in Kroatie aanwezig, te vergelijken met de aardappel in Nederland! Wil je er toch nog wat meer bij eten dan alleen een groentesalade en brood, dan is een koude aardappelsalade een goede keuze. Dit is een populair zomergerecht dat goed samengaat met gegrild vlees.
Je kunt het beste kiezen voor jonge aardappelen (mladi krumpir) maar als je deze niet kunt vinden kun je ook ‘oude’ aardappelen gebruiken. Vaak worden er verschillende types verkocht: krumpir za kuhanje (kookaardappels), krumpir za pečenje (aardappels voor in de oven) en krumpir za prženje (aardappels voor frituren). Bij gebrek aan jonge aardappels kies je het beste voor kookaardappels.
Kook een aantal jonge aardappelen helemaal gaar, laat ze goed uitlekken en vervolgens even droogkoken om ze zo droog mogelijk te krijgen. Snij ze in stukken, schud ze even goed door elkaar om ze wat ‘luchtiger’ te maken en laat ze goed afkoelen. Heb je genoeg tijd, zet ze dan even in de koelkast. Meng ze met stukjes verse ui, knoflook, peterselie, een snufje zout en een beetje olijfolie en je aardappelsalade is klaar om te serveren.
Kom niet in de verleiding om er mayonaise aan toe te voegen. Dit wordt in Kroatie niet gedaan en als je de aardappelsalade eenmaal geproefd hebt zul je zien dat het helemaal geen mayonaise nodig heeft.
Eigengemaakte tomatensaus voor bij de pasta:
Heb je zin in een zomers pastagerecht met verse ingrediënten dan gaat er niets boven pasta met zelfgemaakte tomatensaus. Natuurlijk is het makkelijker om een pot saus te kopen, maar een eigengemaakte saus met verse tomaten is echt veel lekkerder.
Begin met het fruiten van een uitje, een paar tenen knoflook en een klein stukje pancetta (voor de smaak, je kunt het stukje er later weer uit halen). Zodra de uien goudkleurig zijn, kun je de fijngesneden tomaten toevoegen (met of zonder velletje, wat je zelf wilt). Het je het idee dat er te veel vocht in de saus zit, giet dan eerst een beetje vocht af, en voeg daarna pas de andere ingrediënten toe.
Om de saus op smaak te brengen kun je het beste rode pesto toevoegen (dit is veel lekkerder dan geconcentreerde tomatenpuree). Pesto is in Kroatie wat duurder dan in NL, dus misschien is het een goed idee om zelf een potje mee te nemen van thuis. Proef eerst de saus voordat je zout toevoegt, omdat de pancetta zoutig is en je wilt natuurlijk niet dat de saus te zout wordt. Tenslotte voeg je wat peterselie (peršin) en basilicum (bosiljak) toe, het liefst vers natuurlijk.
Ook erg lekker is een theelepel (of twee) Vegeta erdoor. Deze smaakmaker met gedroogde groenten, kruiden en zout is in iedere Kroatische supermarkt te krijgen. Het is een handige smaakmaker voor in veel gerechten en dus ideaal voor als je van plan bent veel zelf te koken tijdens je vakantie. Je hoeft dan niet veel afzonderlijke kruidenpotjes te kopen.
Heb je zelf lekkere zomerrecepten met verse ingrediënten die je wilt delen? Laat dan hieronder een berichtje achter.
Meer uit de categorie ‘eten en drinken’ vind je hier.
Hallo Karianne,
Verkopen ze in kroatie ook producten zoals bouillion en maggi? Of iets is er iets wat daar op lijkt wat ik kan gebruiken?
Groetjes Elja
Beste Elja, bouillontabletten zijn gewoon te koop, van meerdere merken. Vloeibare bouillon niet, voor zover ik weet. Welk product van Maggi bedoel je? De vloeibare smaakversterker? Die is zowieso te koop bij de Konzum, maar ik neem aan bij de andere grote supermarkten ook. Vriendelijke groeten, Karianne.