Oases van rust – kleine eilanden in Kroatië

/
4224 Views

Vakantie betekent voor iedereen iets anders. De een houdt van een bruisende bestemming terwijl de ander juist de rust opzoekt. Kroatië kent gelukkig nog veel eilanden zonder mensenmassa’s waar je prima vakantie kunt vieren, als je tenminste niet al te veel wensen hebt.

We hebben een aantal eilanden met een veerbootverbinding uitgekozen die behalve accommodatie ook in ieder geval één supermarktje en één restaurant of taverne hebben, zodat je in principe niet zo vaak het eiland af hoeft. Er zijn nog meer van deze eilanden, maar we houden het voorlopig even bij deze tien.

De informatie over dit soort eilanden is vaak minimaal en je kunt van alles verwachten. Het is daarom geen slecht idee om vragen te stellen aan de verhuurder van de accommodatie die je op het oog hebt vóór dat je je boeking bevestigd. Denk dan vooral aan vragen over de mogelijkheden om boodschappen te kopen, uit eten te gaan, geld te pinnen, over de energievoorziening, de bootverbinding, wat je absoluut zelf mee moet nemen, etc.

Accommodatie vind je op de eilanden op dezelfde manier als op het vasteland, via de bekende online boekingsplatforms. We raden het af om op de bonnefooi naar een klein eiland te gaan in het hoogseizoen.

Rustige eilanden Kroatie

Hou er rekening mee dat zelfs op de allerkleinste eilanden meer mensen aanwezig zijn in de zomer dan het officiële aantal inwoners. Er komen in de zomer niet alleen toeristen hun vakantie doorbrengen, maar ook Kroaten die op het vasteland wonen en een tweede woning op een eiland hebben (vaak gaat het om een woning die van ouders of grootouders is geweest).

Susak

Susak is het meest afgelegen eilandje in de Kvarner Baai en bestaat bijna geheel uit zand, wat dit eiland uniek maakt in Kroatië en in de Adriatische Zee. Er wonen slechts 150 mensen in het enkele dorpje dat het eiland rijk is. Omdat het niet makkelijk te bereiken is, staat Susak bij de meeste toeristen niet op de radar, waardoor het er heerlijk rustig is.

Susak heeft geen wegen omdat auto’s er niet zijn toegestaan, je vindt er alleen maar onverharde paden. Omdat het eiland voornamelijk uit zand bestaat, vind je er naast rotsstranden dus ook zandstranden. Bovendien is de zee er ondiep, waardoor het ideaal is voor gezinnen met kinderen.

Het eiland is minder dan 5km2 groot en qua natuur bestaat het voornamelijk uit gras- en rietsoorten én het bekende kruid oregano. Aan het Griekse woord voor oregano, sansegus, heeft het eiland zijn naam te danken.

Susak heeft twee supermarktjes, een basisschool, een postkantoor, een dokterspost en een aantal tavernes en cafés. Het postkantoor heeft geen bankloket en ook geen geldautomaat, je zult dus genoeg contant geld mee moeten nemen voor je hele verblijf op het eiland.

Er is één hotel en verder bestaat het aanbod aan accommodatie uit privé appartementen.

Met de catamaran vanuit Rijeka doe je er tussen de 3 en 3.5 uur over.

Eiland Susak

Silba

Het autovrije eiland Silba is een paradijs voor rustzoekers. Er is één plaatsje, ook genaamd Silba, op dit eiland met een grootte van slechts 15km2. Er wonen ongeveer 200 mensen en net als op de andere kleine eilanden is een groot deel van de bewoners gepensioneerd. Er zijn nog enkele gezinnen en er is een klein basisschooltje, met minder dan 10 leerlingen. De eilanders verdienen voornamelijk de kost met visserij en toerisme.

Silba staat bekend om haar bossen en mooie stranden, waaronder kiezelstranden. Er komen veel dagjesmensen met de boot naar de stranden in de verscholen baaien omdat boten er veilig kunnen liggen. Het hoogste punt op het eiland is 83m hoog en er zijn veel wandelpaden.

Vanuit het plaatsje kun je in alle richtingen binnen een uur wandelen de kust bereiken. Op het smalste punt van het eiland, bij het dorpje, loop je in slechts 10 minuten van de oostkust naar de westkust. Hou er rekening mee dat in juli en augustus ook fietsen verboden zijn op het eiland!

Silba heeft drie supermarktjes, twee bakkerijen en een handjevol restaurants en cafés. Ook is er een postkantoor (met een bankloket), een dokterspost en kun je er een bootjes, kano’s en SUP-boards huren. Er zijn geen hotels maar er is wel een redelijk grote keuze aan privé accommodatie.

Met de catamaran vanuit Zadar doe je er een uur over om Silba te bereiken.

Olib

Vlakbij Silba ligt het eilandje Olib. Ook dit eilandje is autovrij en heeft slechts één plaatsje en zo’n 80 inwoners. Dit vlakke eiland heeft meerdere zandstranden, wat vrij uniek is in Kroatië.

Woningen op het eiland hebben ieder hun eigen (ondergrondse) watertank, die regelmatig bijgevuld moet worden. Je zult wel begrijpen dat water als iets kostbaars wordt gezien, waar men zuinig mee omgaat.

Vroeger werd er veel aan landbouw, veeteelt en visserij gedaan, maar tegenwoordig leven de meeste inwoners van het toerisme, hoewel ze nog wel op kleine schaal hun eigen wijn, olijfolie en kaas maken.

Olib heeft één supermarktje en een aantal tavernes en cafés, waar traditionele gerechten met verse ingrediënten zoals vis en zeevruchten op het menu staan. Er zijn geen hotels maar er is wel een klein aanbod aan privé accommodatie.

De catamaran van Zadar naar Olib doet er twee uur over. Er vaart slechts één boot per dag, je kunt dus de volgende dag pas weer terug.

Rava

Rava is een klein eilandje in de Zadar archipel met slechts 2 dorpjes, Mala Rava en Vela Rava (klein en groot Rava). De dorpjes, met slechts een handjevol bejaarde inwoners, liggen ongeveer 2km uit elkaar, een auto heb je er als bezoeker dus niet nodig. De locals eigenlijk ook niet, behalve wanneer ze olijven en druiven moeten vervoeren. De laatste gezinnen met kinderen zijn er al vele tientallen jaren geleden vertrokken, het enige wat nog aan ze herinnert is het verlaten schoolgebouw.

Met 15km aan kustlijn is het niet moeilijk om een zwemplekje voor jezelf te vinden. Compleet verlaten zal de kust niet zijn, want er zijn altijd wel dagjesmensen die met de boot aanleggen om te zwemmen.

Vela Rava heeft zo’n 50 woningen (Mala Rava nog minder), waarvan de meeste eigenaren in Zadar wonen. In de zomer komen ze naar het eiland om te genieten van de rust, in de winter is het er zo goed als uitgestorven. Er is een postkantoor die twee uur per dag open is, een paar tavernes en een kleine supermarkt, die op maandag gesloten is. Vers brood wordt alleen op dinsdag en donderdag per boot geleverd.

Er is een beperkt aanbod aan accommodatie, waarvoor je terecht kunt op de bekende boekingssites.

Met de catamaran van Jadrolinija vaar je er in ongeveer 1.5 uur naartoe vanuit Zadar, alleen vaart deze niet op zon- en feestdagen. Je kunt zowel in Mala Rava als Vela Rava aan boord en van boord gaan.

Kroatische eilanden

Naast Rava ligt het eiland Iž. Iž is een stuk groter dan Rava maar ook dit eiland heeft slechts twee dorpjes, Mali Iž en Veli Iž (je spreekt Iž uit als Iezj). Het heuvelachtige Iž is zo’n 18km2 groot en heeft ongeveer 500 inwoners. Hier is nog wel een basisschool aanwezig, maar het aantal leerlingen is zeer klein omdat steeds meer gezinnen het eiland verlaten.

Over het hele eiland lopen zowel verharde als onverharde wegen en paden die ideaal zijn voor liefhebbers van wandelen, hiken, fietsen en mountainbiken. Het hoogste punt dat je kunt bereiken ligt op 170m en biedt een prachtig uitzicht.

Een groot deel van de inwoners van Iž is boer of visser. Iž. In de grootste plaats, Veli Iž, vind je twee supermarktjes en in beide dorpjes vind je een aantal cafés en restaurants. De boeren en vissers leveren dagelijks verse ingrediënten aan de restaurants waardoor de gerechten er supervers en van hoge kwaliteit zijn. Het eiland heeft geen apotheek en wordt slechts twee keer per week door een huisarts bezocht.

In Mali Iž vind je een wellness hotel (met een vegetarische keuken) maar verder bestaat het aanbod op het eiland uit privé accommodatie en twee mini campings.

Net als op Rava kun je er genoeg plekken vinden waar je in alle rust kunt zwemmen, vooral aan de westkant van het eiland, waar je alleen natuur vindt en geen enkele bebouwing.

Rava en Iž liggen op dezelfde catamaran route. Je kunt zowel in Mali Iž als in Veli Iž aan boord en van boord gaan en de reistijd vanuit Zadar is tussen de 40 en 60 minuten.

Zlarin

Net voor de kust van Šibenik ligt het eiland Zlarin, waarvan de 280 inwoners allemaal in één plaatsje wonen. De inwoners van dit autovrije eiland stonden vroeger vooral bekend als koraalduikers en als je hier meer over te weten wilt komen, kun je het koraalmuseum op het eiland bezoeken.

Zlarin is een bosrijk eiland met veel paden, ideaal voor liefhebbers van mountainbiken, wandelen en hiken. Vanaf het hoogste punt, op 170m hoogte, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. De stranden zijn er voornamelijk rotsachtig, maar er zijn ook kiezelstranden te vinden.

Wil je liever niet wandelen om alle stranden te ontdekken, dan kun je ook een kajak en SUP-board huren en zo de kust verkennen. Het eiland heeft steile kliffen die perfect zijn voor rotsklimmen, wat er dan ook veel wordt gedaan.

Zlarin heeft een supermarktje, enkele tavernes en cafés en je hebt er een redelijke keuze aan privé accommodatie, voornamelijk appartementen.

Vanuit Šibenik bereik je Zlarin met de veerboot in slechts 25 minuten. Dit is de kortste veerroute van alle tien eilanden op onze lijst, maar ondanks de goede bereikbaarheid is het toch een eiland dat bij velen nog niet op de radar staat, waardoor het niet druk bezocht wordt.

Eiland Zlarin

Kaprije

Een redelijk stuk verder van de kust dan Zlarin ligt het autovrije eiland Kaprije, genoemd naar de kappertjesplant. In tegenstelling tot Zlarin heeft Kaprije weinig bebossing. Behalve struikgewas vind je wijngaarden en olijfgaarden op dit 7km2 grote eiland.

In het enige plaatsje dat het eiland rijk is wonen ongeveer 100 mensen, met een gemiddelde leeftijd van boven de 70 jaar. Ze hebben alle basisvoorzieningen, een supermarktje, postkantoor, een stuk of tien tavernes, twee cafés en een dokterspost waar op bepaalde momenten een huisarts aanwezig is. Er is geen apotheek. Het eiland heeft sinds enkele jaren stromend water, maar de aanvoer van water is duur en beperkt. Het spreekt voor zich dat men er zuinig om gaat met water.

Kaprije biedt een heuvellandschap met onverharde paden voor liefhebbers van wandelen en mountainbiken. Er zijn veel mooie natuurstranden, met kiezels en rotsen, die je wandelend of met de fiets kunt bereiken. Enkele stranden zijn alleen met de boot te bereiken. De meeste stranden hebben geen natuurlijke schaduw, omdat het geen bosrijk eiland is. Kaprije is populair onder dagjesmensen die er met hun eigen boot komen, omdat er veel beschutte baaien zijn.

Er is een redelijke keuze aan privé accommodatie maar er zijn geen hotels op het eiland.

De catamaran van Sibenik naar Kaprije vaart twee keer per dag en doet er 50 minuten over.

Eiland Kaprije

Žirje

Žirje is het meest afgelegen eiland van de Sibenik archipel. Zirje heeft ongeveer 50 inwoners, verdeeld over meerdere plaatsjes, maar in de zomer neemt dit aantal toe tot wel 500. Dit prachtige eiland biedt ongerepte natuur, schone stranden, heldere zee, ontelbare baaien, veel goede duikmogelijkheden en prachtige panorama’s vanaf de heuveltoppen.

Op Žirje zijn auto’s toegestaan, maar je treft er slechts enkele auto’s van de lokale bevolking aan. Vaak zijn dit oude auto’s die zo weinig gebruikt worden dat ze niet eens een kenteken hebben.

Žirje heeft geen internet, geen stromend water en het elektriciteitsnetwerk is er beperkt tot een aantal locaties. De meest geïsoleerde huizen op het eiland maken gebruik van eigen zonnepanelen of hebben helemaal geen electriciteit.

Žirje heeft één supermarktje maar het aanbod aan verse producten is er zeer beperkt. Het is dus verstandig om zelf zoveel mogelijk verse boodschappen mee te nemen van het vasteland. Er is een dokterspost waar op bepaalde momenten een huisarts aanwezig is, een postkantoor en er zijn enkele tavernes.

Privé accommodatie is beschikbaar, maar zorg dat je checkt wel voorzieningen je wel en niet hebt, voordat je iets boekt.

De catamaran vanuit Sibenik doet er een uur en tien minuten over.

Eiland Zirje, Sibenik

Lastovo

Lastovo is het meest afgelegen bewoonde eiland in Kroatië. Het heeft ongeveer 750 inwoners verdeeld over 6 dorpjes, Lastovo, Ubli, Pasadur, Zaklopatica, Lucica en Skrivena Luka. De Lastovo archipel bestaat uit 46 eilandjes, die samen het Natuurpark Lastovo vormen. Dit natuurpark biedt de meest dichtbeboste eilanden in de hele Adriatische Zee.

Zoals je zou verwachten bij een eiland dat zo afgelegen ligt, is de levering van voedingsmiddelen, drinkwater en alle andere essentiële zaken een hele uitdaging, vooral in de winter. Voor de jongste eilandbewoners is er een kinderdagverblijf en een basisschool.

Er zijn twee supermarktjes (in de dorpjes Lastovo en Ubli), twee geldautomaten, een postkantoor, een huisartsenpost, een apotheek (die een uurtje per dag open is) en enkele cafés en restaurants. Auto’s zijn toegestaan op het eiland en je kunt er tanken. Vanuit Ubli kun je bovendien met de bus de andere dorpjes bereiken.

Lastovo heeft één hotel, één camping en er is een beperkt aanbod aan privé accommodatie.

De reistijd met de catamaran vanuit Dubrovnik is bijna 4 uur. De catamaran vaart via de eilanden Sipan, Mljet en Korcula naar het dorpje Ubli op Lastovo. Met de catamaran vanuit Split doe je er ongeveer 3.5 uur over. De catamaran vaart via de eilanden Hvar en Korucla van de Split archipel. Wie met de auto wil varen, kan de veerboot vanuit Split nemen. Deze vaart via Korcula en doet er ongeveer 6 uur over.

Eiland Lastovo

Mljet

Mjlet heeft minder dan 900 inwoners, verdeeld over 18 dorpjes, de grootste zijn Pomena, Sobra, Govedari, Kozarica, Saplunara, Polace en Babino Polje. Net als Lastovo staat Mljet bekend om haar diepe bossen. Een derde deel van het eiland vormt nationaal park Mljet, dit deel is alleen toegankelijk met een entreebewijs voor het park.

Auto’s zijn toegestaan en via de hoofdweg rij je in ongeveer 45 minuten van het ene naar het andere eind van het eiland. Er is een busverbinding tussen Sobra en Pomena en tussen Sobra en Saplunara, maar bussen rijden niet vaak. Kom je zonder auto, dan kun je er fietsen, scooters of een auto huren. Taxi’s zijn ook beschikbaar.

Mljet biedt veel mooie stranden, waaronder enkele prachtige zandstranden aan de zuidoost kant van het eiland. Het Saplunara zandstrand is het bekendst.

Babino Polje, Polace, Pomina, Saplunara en Sobra hebben een supermarktje. Geldautomaten zijn te vinden in Sobra, Pomena en Polace en postkantoren in Babino Polje en Govedari. Tanken is mogelijk in Sobra. Babino Polje en Govedari hebben een huisartsenpost en er is een apotheek in Babino Polje.

De meeste privé accommodatie en restaurants vind je in de dorpjes Pomena, Polace, Sobra en Saplunara. Het eiland heeft bovendien één hotel en drie kleine campings.

Met de catamaran vanuit Dubrovnik doe je er een uur over naar Sobra en een uur en 40 minuten naar Polace. Je kunt van april t/m oktober ook vanuit Split met de catamaran naar Mljet, de reistijd naar Pomena is 3 uur.

Eiland Mljet

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text