Vakantie in een vuurtoren

/
8026 Views

Een aantal jaren geleden kwam er iemand op het idee om vuurtorens beschikbaar te stellen voor ‘Familie Robinson Crusoe’-stijl vakanties en dus begon men met het aanpassen van een aantal vuurtorens om ze te kunnen verhuren als accommodatie voor toeristen..

Veel van deze vuurtorens liggen op afgelegen lokaties, vandaar de term ‘Robinson’ vakantie. Deze vuurtorens zijn afgesloten van de moderne samenleving, het is dus echt een plek voor een ontspannen vakantie in een 100% natuurlijke omgeving waar je ongestoord kunt zwemmen, vissen, duiken….

Veel van deze vuurtorens liggen op afgelegen lokaties, vandaar de term ‘Robinson’ vakantie.

Deze vuurtorens zijn afgesloten van de moderne samenleving, het is dus echt een plek voor een ontspannen vakantie in een 100% natuurlijke omgeving waar je ongestoord kunt zwemmen, vissen, duiken….

Holiday in a lighthouse

Tijdens een verblijf op een afgelegen vuurtoren is het noodzakelijk om je eigen voorraad booschappen mee te nemen om een echte geïsoleerde vakantie te kunnen ervaren. Sommige vuurturens liggen niet zo ver weg van de bewoonde wereld en in deze gevallen is het dus niet moeilijk om aan extra voorraden te komen. Voor een verblijf op een afgelegen vuurtoren kan men ook regelen dat eens in de zoveel dagen een nieuwe voorraad boodschappen (en andere benodigheden) gebracht wordt met een bootje.

Alle vuurtorens zijn voorzien van koud en heet water. Hou er wel rekening mee dat als je een vuurtoren huurt die werkt op zonne-energie, je eventueel zonder heet water kunt komen te zitten als de zon een aantal dagen niet schijnt.

De vuurtorens hebben hun eigen watertank systeem en de afvoer van afvalwater voldoet aan strenge ecologische eisen.

Alle vuurtorens hebben 220 volt electriciteit. Sommigen zijn aangesloten op het normale stroomnetwerk en hebben dus geen beperking wat betreft het gebruik van electriciteit, andere vuurtorens werken op zonne-energie en transformers en in dat geval zijn er wel wat beperkingen wat betreft stroomverbruik. Zo kunnen apparaten die veel stroom verbruiken zoals haardrogers niet gebruikt worden. Batterijopladers, laptops en soortgelijke apparaten mogen wel gebruikt worden.

Hier is een lijstje van de meest populaire vuurtorens die aangepast zijn voor toerisme:

 • Sv. Ivan na Pucini – 3.5km van Rovinj, op een rots. Ruimte: 2 appartementen, 4 gasten per appartement, met vuurtorenwachter.
 • Porer – 20km van Pula, op het eiland Porer. 2 appartementen, 4 gasten per appartement, met vuurtorenwachter.
 • Veli Rat – 37km van Zadar, op het eiland Dugi Otok. 2 appartementen voor resp. 3 en 4 gasten, met vuurtorenwachter.
 • Prisnjak – op het eiland Murter. 1 appartement voor 4 gasten. Geen vuurtorenwachter.
 • Susac – 42km van Hvar en 24km van Lastovo, op het eiland Susac. 2 appartementen, 4 gasten per appartement, met vuurtorenwachter.
 • Struga – 100km van Split en 100km van Dubrovnik, op het eiland Lastovo. 4 appartementen voor resp. 2, 3, 4 en 5 gasten, met vuurtorenwachter.
 • Sv. Petar – 800m van Makarska en 85km van Trogir, op de kaap van Sv. Petar (vasteland). 1 appartement voor 5 gasten, geen vuurtorenwachter.
 • Plocica – 7.5km van Prigradica en 20km van Vela Luka, op het eiland Plocica. 2 appartementen voor resp. 6 en 8 gasten, geen vuurtorenwachter.
 • Palagruža – 125km van Split, op het eiland Palagruža. 2 appartementen voor 4 gasten per appartement, met vuurtorenwachter.
 • Rt Zub – 13km van Porec en 13km van Novigrad, op de Rt Zub kaap (vaste land). 1 appartement voor 6 gasten, geen vuurtorenwachter.
 • Savudrija – 9km van Umag (vasteland). 1 appartement voor 4 gasten, met vuurtorenwachter.

 

Lijkt het je wel wat om een vakantie door te brengen in een vuurtoren in Kroatië? Dan is dit misschien wel je kans om een volledig ontspannen vakantie te vieren, ver weg van de moderne wereld!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

2 Comments

 1. Beste Karianne,

  Leuke website heb je! In de voorbereiding op onze reis zullen wij deze website nog vaak gaan bekijken!

  Wij (mijn vriendin en ik) gaan in augustus ruim 2 weken naar Kroatië. Wij vliegen op Dubrovnik om daar 2/3 dagen te blijven en om dan te beginnen aan de reis. Wij willen langs de kust en over de eilanden omhoog reizen richting Split met de bus en boten, wellicht iets verder en daarna weer vanaf Split naar huis te vliegen.

  Het leek ons leuk om geen hotels etc. Te boeken behalve in Dubrovnik, wij zullen dan ook aardig wat nachten op campings slapen.

  Nu leek het ons leuk om ook een nachtje in een vuurtoren te slapen en ook op een boerderij. Helaas kan ik dit heel lastig vinden en is het vaak voor een langer verblijf. Kan jij ons wellicht hiermee helpen? We willen een hoop zien en beleven in het land en vinden het zelfs ook leuk om eventueel op de boerderij dan te helpen!

  Wat kunnen wij het beste doen om de geschikte locaties (boerderij/vuurtoren) te vinden? Alvast bedankt voor je hulp!

  Met vriendelijke groet,

  Davy Hamelink

  • Beste Davy, bedankt voor je compliment over de site!
   Helaas ken ik zelf geen verhuurders van vuurtorens of accommodatie op boerderijen, dus ik heb ook even op internet moeten zoeken.
   Ik denk dat het meeste agrotoerisme in Dalmatie gaat om accommodatie in boeren “stijl” in plaats van echte, functionerende boerderijen. De reden waarom ze het ‘agro’ noemen is voornamelijk omdat de accommodatie meestal in het binnenland ligt in plaats van aan de kust (aan de kust vind je ook nauwelijks ‘echte’ boerderijen) en gericht is op mensen die willen genieten van rust, ruimte en natuur om zich heen.
   Ik heb een tweetal sites kunnen vinden met wat accommodatie, omschreven in het Engels. https://ruralna.hr/?page=search&t=1&ref=menu
   https://vikendi.com/en/c/srednja-dalmacija-izleti-seoski-turizam-i-eko-sela/14/8/0/
   Wil je op echte, functionerende boerderijen overnachten, dan wordt het denk ik lastig om online accommodatie te vinden. Je kunt denk ik het beste terecht bij de plaatselijke Tourist Office, om daar om adressen te vragen.
   Wat betreft de vuurtorens, die worden op meerdere websites aangeboden. Je zou dus even een paar sites met elkaar moeten vergelijken want er zou natuurlijk prijsverschil kunnen zijn. Zoek op “lighthouses dalmatia” bijvoorbeeld. Ik heb o.a. de volgende website gevonden: https://www.lighthouses-croatia.com/. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text