Vakantie in Kaštela

/
4030 Views

Kaštela is een serie van 7 kleine kustplaatsjes tussen Trogir en Split en wordt ook wel de ‘Riviera van Zeven Kastelen’ genoemd. De plaatsjes heten Kaštel Stafilic, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Luksic, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica en Kaštel Sucurac.

Geschiedenis van Kaštela

In iedere plaats staat een kasteel, direct aan de zee. Naast deze 7 kastelen waren er oorspronkelijk nog 9, maar die lagen verder van de zee af. Ook al worden ze kastelen genoemd, het zijn meer een soort grote, versterkte woonhuizen. De meeste van deze 16 kastelen werden gebouwd in de 15e en 16e eeuw door de adel van Trogir en Split, ter verdediging tegen de Turken. In ieder kasteel konden meerdere families schuilen. Op deze strategische locatie, tussen de Baai van Kaštela en het Kozjak gebergte, kon men zich goed verdedigen.

Kastel Stari

De kastelen moesten niet alleen hun bewoners beschermen, maar ook de vruchtbare landbouwgrond die er omheen lag. Tot op de dag van vandaag wordt deze grond gebruikt voor de wijnbouw. Om de 16 kastelen heen werden later dorpjes gebouwd, die uitgroeiden tot de huidige kustplaatsjes en samen Kaštela vormen. In de dorpjes kun je nog steeds typische kenmerken van de Dalmatische architectuur terugvinden: stenen trappen tegen de buitenmuren van de huizen, wijnkelders, stenen balkons en smalle straatjes die samenkomen op kleine pleinen.

Kastel Gomilica

Toerisme in Kaštela

Het oostelijke deel van Kaštela grenst aan een industriezone en het westelijke deel aan het vliegveld van Split (het vliegveld ligt niet in Split maar in Trogir). Achter Kaštela ligt een drukke doorgaande weg, dus de directe omgeving is niet zo uitnodigend als de kustlijn met haar sfeervolle oude gebouwen. Er is redelijk wat toerisme in Kaštela, maar niet zo veel als je misschien zou verwachten en waarschijnlijk ook niet zo veel als het verdient. Accommodatie is vooral in de vorm van privé appartementen. Daarnaast zijn er ook enkele hotels en een paar kleine campings, camping Dragan in Kaštel Kambelovac en camping Bilus in Kaštel Stari.

De plaatsjes vormen een rustige vakantiebestemming, met lange kiezelstranden en gezellige cafeetjes en restaurants (geen nachtleven). Bijna alle stranden hebben voorzieningen zoals verhuur van strandstoelen en parasols, douches en watersportmogelijkheden. Enkele stranden hebben natuurlijke schaduw en voorzieningen voor gehandicapten. Over het algemeen is de zee ondiep en zijn de stranden geschikt voor gezinnen met kinderen.

Stranden in Kastela

Er zijn supermarkten, bakkerijen, en andere winkeltjes aanwezig voor de dagelijkse benodigdheden en bovendien is er versmarkt in Kaštel Stari. Wil je gaan shoppen dan kun je uiteraard terecht in Split. In ongeveer 20 minuten rij je naar Split en ook met de bus is Split gemakkelijk te bereiken. Kaštela ligt namelijk aan de doorgaande weg naar Split en er zijn veel bussen naar Split die in Kaštela stoppen. Met de lokale bus (buslijn 37 tussen Split en Trogir) kun je vanuit Kaštela ook snel en gemakkelijk Trogir bereiken.

Leuk om te weten

In Kaštela vind je meerdere wijnmakerijen, waar heerlijke Zinfandel wijnen worden gemaakt van de beroemde Crljenak Kastelanski druif. Je kunt onder andere wijnproeven bij de wijnmakerijen Bedalov, Kovac en Perisin.

Het Vitturi park in Kaštel Luksic is een botanische tuin uit de 18e eeuw en een beschermd natuurmonument. Je vindt er veel verschillende soorten bomen, waaronder oude soorten cipressen en exotische bomen.

In Kaštel Stafilic groeit een olijfboom van minstens 1500 jaar oud, genaamd Mastrinka. Deze bijzondere boom met een boomstronk van maar liefst 6 meter breed, is een beschermd natuurmonument. Het is de enige olijfboom van zijn soort in heel Kroatië, waardoor men ervanuit gaat dat de boom destijds vanuit Italië of Griekenland naar Kroatië is gebracht. De olijfolie die van deze boom wordt gemaakt, wordt als speciale souvenir verkocht.

Vakantie in Kastela

De Bijbelse Tuin van Stomorija ligt in het Kozjak gebergte boven Kaštela. Deze prachtige tuin heeft het kerkje van Marija od Špiljana als haar middelpunt en het thema van de tuin is bijbelse planten. In de bijbel worden meer dan 125 plantensoorten genoemd en vele van deze soorten groeien al eeuwen in het Kozjak gebergte, zoals olijfbomen, vijgenbomen, laurierbomen, judasbomen, appelbomen, druivenstruiken en nog veel meer. De tuin werd in 1998 aangelegd ter ere van het bezoek Paus Johannes Paulus II aan Kroatië. Het is een hele rustige plek die de meeste toeristen nog niet ontdekt hebben. Het zijn dus vooral de locals die er graag komen om te ontspannen.

 

Het kasteel in Kaštel Gomilica werd niet door de adel maar door Benedictijnse nonnen gebouwd. Het ligt 40 meter van de kust en heeft haar eigen stenen brug. Rondom Kaštel Gomilica zijn opnames gemaakt voor Game of Thrones seizoen 5, waar het kasteel als filmset diende voor de stad Braavos.

Kaštela heeft een van de langste promenades in heel Kroatië, met een lengte van 8km. Het pad begint bij de Nehaj toren in Kaštel Stafilic en loopt helemaal door naar Marina Kaštela (tussen Kaštel Gomilica en Kaštel Sucurac).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

2 Comments

  1. Er zijn geen 7 kastelen in Kastela en een drukke weg met wel hel kleine stranden met kiezels. De kastelen bestaan nu uit woningen waar je niets terugvindt van enig kasteel. Het eigen leuke is een ‘kasteel’ met een museum erin in Kastela Luksic. Zoek verder niet naar een kasteel die zijn er iet om te bezoeken. Als je hier een slaapplaats zoekt kijk dan goed of je niet aan de weg langs deze plaatjes slaapt, want het is net een snelweg en heel veel fijnstof! Geen winkels behalve supermarkten en pizza-hutten. Wel dichtbij Split, maar als je daarheen gaat met de auto is dit een ramp want Split is een zeer drukke grote stad met weinig parkeerplaatsen en ongeduldige Kroaten. Tip: Togir is leuk om te bezoeken zeker ook het fort en een trip met de boot naar een eiland met een fort is leuk. Ook een bezoek aan het fort in Klis en het nabije olijfmuseum is leuk. Veel plezier!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text