De stranden van Pula

/
10115 Views

Bij de meeste mensen staat Pula vooral bekend om haar indrukwekkende amfitheater en de vele andere ruïnes uit de Romeinse tijd. Pula is de grootste stad in Istrië en een geliefde vakantiebestemming. Dit heeft de stad niet alleen te danken aan haar rijke cultuur en geschiedenis maar ook aan het milde klimaat, de ongerepte natuur, de schone zee en de vele stranden. .

We hebben het al vaker geschreven; in Kroatië vind je vooral rotsstranden. Daarnaast zijn er ook natuurlijke kiezelstranden en onderhouden kiezelstranden, deze vind je vooral bij de hotels en campings. Hou je van natuur, rust en ruimte dan zullen de rotsstranden je zeker niet teleurstellen. Dat is het voordeel van vele kilometers aan natuurlijke stranden; je vindt er altijd wel een plekje voor jezelf. Geef je de voorkeur aan comfort, vermaak en gezelligheid, dan zijn er genoeg onderhouden kiezenstranden te vinden met een overvloed aan voorzieningen voor alle leeftijden.

Gortanova Uvala Beach Pula

Welke stranden in Pula mag je niet missen?

Ambrela strand

Het Verudela schiereiland is waar je de meeste accommodatie in Pula vindt. Dit mooie, groene schiereiland ligt slechts een paar kilometer van het oude centrum en bied mooie stranden, waaronder het Ambrela strand. Hier vind je fijne kiezels, een ondiepe zee (ideaal voor kinderen) , natuurlijke schaduw van dennenbomen net naast het strand, douches, kleedruimtes en verhuur van ligstoelen en parasols. Er zijn ook twee snackbars vlakbij het strand te vinden en veel cafés en restaurants op loopafstand. Omdat dit één van de mooiste stranden van Pula is, is het ook één van de drukste.

Havajsko strand

The Havajsko beach (Hawaii beach) ligt ook op het Verudela schiereiland. Dit kleine kiezelstrand wordt heel geleidelijk diep waardoor het veilig is voor kinderen. Vlak naast het strand vind je mooie, hoge kliffen waar veel mensen vanaf in zee duiken . Om deze reden is het strand ook erg geliefd bij jongeren. De zee staat hier bekend om zijn prachtige, helderblauwe kleur. In de nabije omgeving vind je veel cafés en restaurants. Ook dit strand wordt druk bezocht in de zomer.

Havajsko Beach Pula

Valovine strand

Gelegen in de Valovine Baai, vlakbij camping Stoja , dit kiezel- en rottsstrand met natuurlijke schaduw van dennenbomen is geschikt voor alle leeftijden. Er zijn watersportmogelijkheden op het strand en er is een beach bar aanwezig.

Valkane strand

Het Valkane strand, in de Zelenika Baai ,heeft een gedeelte met hele fijne kiezels dat ideaal is voor jonge kinderen. Verder vind je er ook rotsen en zonneplateau’s. De toegang tot het strand en tot de zee is geschikt voor rolstoelgebruikers . Rondom het strand vind je veel schaduwplekken onder de dennenbomen. Naast het strand kun je beachvolleybal spelen en je vindt er ook een tennis– en een voetbalveldje. Je kunt er waterfietsen en boten huren en op loopafstand vind je een ruime keuze aan cafés en restaurants. Het strand is gelegen aan de bekende 4km lange Lungomare boulevard van Pula.

Valkane beach Pula

Gortanova Uvala strand

Een ander stand gelegen aan de Lungomare is het Gortanova Uvala strand. Dit kleine kiezel- en rotsstrand biedt natuurlijke schaduw onder de dennenbomen, een ondiepe toegang tot de zee, een beachbar en mooie rotsen of vanaf te duiken.

Histria strand

Het Histria strand, op het Verudela schiereiland, is een van de vele mooie stranden van dit schiereiland. Vanwege de vele hotels op Verudela worden al deze stranden in de zomer drukbezocht. Dit rots- en kiezelstrand heeft een geleidelijke toegang tot de zee en is dus zeer geschikt en veilig voor jonge kinderen . Rondom het strand kun je in de schaduw onder de bomen vertoeven. Er zijn watersportmogelijkheden, ligbedden en parasols, douches en er zijn veel cafés en restaurants te vinden op loopafstand.

Pjescana Uvala strand

Op slechts een paar kilometer rijden van Pula (in zuidelijke richting) vind je de Pjescana Uvala Baai. Het middelste gedeelte van de baai bestaat uit een zandstrand dat zeer geschikt is voor jongere kinderen .Aan beide kanten van het zandstrand vind je rotsstranden en er is genoeg natuurlijke schaduw te vinden langs het strand. Op het strand kunnen ligbedden en parasols gehuurd worden. Vlakbij, aan de boulevard, vind je een aantal cafés en restaurants .

Pjescana Uvala Beach Pula

De stranden van Premantura en Kamenjak

Ongeveer 10 km ten zuiden van Pula vind je de prachtige stranden van Premantura en Kamenjak. Met meer dan 30km aan kustlijn, ongerepte natuur, een kristalheldere zee en vele baaien, grotten en kliffen is zwemmen in dit gebied zeker de moeite waard.

Het uiterste puntje, Kaap Kamenjak, is zelfs een beschermd gebied. Je vindt er een overvloed aan rots- en kiezelstranden en zelfs een paar stranden met een zeebodem van zand. Ook duikers komen hier graag vanwege de goede zichtbaarheid en de interessante onderwaterwereld . De stroming en de golven kunnen hier erg sterk zijn, waardoor er ook veel surfers komen. Het betekent wel dat zwemmers hier goed op moeten letten.

De rotsstranden van Kaap Kamenjak zijn trouwens vrij vlak waardoor je er prima op kunt liggen.

Cape Kamenjak beaches

Een aantal van de onderhouden stranden (met voorzieningen) die je rond Premantura kunt vinden zijn het Stupice en het Munte strand.

Vlakbij camping Stupice vind je het Drazice strand met rotsen en kiezels en een ondiepe zee (geschikt voor kinderen). Het is het eerste strand van de kaap en gemakkelijk bereikbaar omdat e er vlakbij kunt parkeren.

Cape Kamenjak Pula beaches

Tot de ongerepte stranden van Kaap Kamenjak behoren het Rt Kamenjak strand , het Debeljak strand (de zeebodem van dit strand bestaat uit zand maar het strand zelf niet) en het and the Mala Kolumbarica strand.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

4 Comments

    • Beste Karima, Pula heeft (haast) geen zandstranden. Er zijn misschien wat kleine, kunstmatige stranden bij de hotels met een combinatie van fijne kiezels en zand, maar dat durf ik niet eens met zekerheid te zeggen. Daarnaast zijn er de paar zandstranden die we in het artikel genoemd hebben. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text