De stranden van Split

/
653 Views

Rond het centrum van Split zijn veel mooie stranden te vinden, veel daarvan liggen gewoon op loopafstand van het centrum. Het grootste park van Split heet Marjan en bevindt zich in de punt van het schiereiland waarop Split ligt. Hier vind je ook de bekende Marjan berg en aan de voet van de berg liggen verschillende stranden.

Kasjuni strand Split

Het Kašuni Strand

Dit kiezelstrand ligt aan de zuidkant van de Marjan berg. Vanuit het centrum wandel je ongeveer 2 km langs de zee, op een gegeven moment kom je langs ‘Galerija Ivana Meštrović’ en dan is het nog 800m voordat je een smal straatje aan de linkerkant in moet slaan.

Op het Kašuni strand vind je een bar waar je wat kunt drinken maar er is geen kiosk waar je flesjes drinken of snacks kunt kopen dus is het verstandig om zelf wat mee te nemen naar het strand. Er zijn wel toiletten aanwezig op het strand.

Het Kaštelet Strand

Het Kaštelet strand ligt in de baai vóór Kašuni (500 m dichter bij het centrum). Het is een strand met fijne kiezels en er zijn verschillende bars en een snackbar aanwezig waar je verse broodjes kunt kopen voor een goede prijs.  Ook op dit strand is geen kiosk waar je flesjes drinken kunt kopen dus ook hier kun je beter zelf wat meenemen.

Kastelet strand Split

Bačvice Strand

Bačvice is het bekendste strand van Split en ligt slechts 1km van het centrum in de richting van de veerboothaven. Het is een zandstrand en het is hier in de zomer meestal erg druk, niet alleen op het strand maar ook in de zee, waar veel ‘picigin’ gespeeld wordt, een balspel waarbij je enkeldiep in de zee staat en met je handen de bal in de lucht moet houden.

Dit spel is heel populair onder de plaatselijke bevolking en ook de toeristen doen graag mee, nadat ze van de Splićani (inwoners van Split/ spreek uit: Splitjani) hebben gezien hoe het moet. De zee is hier heel ondiep, je moet ong. 50 m de zee in lopen voordat het diep genoeg is om te zwemmen.

Op Bačvice vind je een heel goed café, en 100m ten zuiden van het strand liggen een pizzeria en nog meer cafés en bars. Je kunt strandstoelen en parasols huren voor 20 kuna per dag, maar je moet er vroeg bij zijn want ze zijn zo weg.

Voor kinderen zijn er veel speelmogelijkheden, zoals een springkasteel, trampolines en glijbanen. Ook ’s avonds is er veel te doen rond Bačvice, het is één van de beste plekken van Split om uit te gaan.

Bacvice strand Split

Ovčice Strand

Dit kleine zandstrand ligt in dezelfde baai als het Bačvice strand (5 minuten lopen vanaf Bačvice) maar hier is heel weinig ruimte om je handdoek neer te leggen dus je moet er ’s ochtends vroeg zijn om een plekje te veroveren. Het strand heeft een café, restaurant, douches en je kunt er ligstoelen huren. Ook is er een kleine speeltuin voor kinderen met trampolines en schommels.

Žnjan Strand

Dit kiezelstrand ligt anderhalve kilometer ten zuiden van Ovčice en 5 km van het centrum van Split. Eigenlijk is het een serie van kleine baaien die beginnen bij Marina Zenta en iedere baai heeft zijn eigen café. In totaal vind je in Žnjan ongeveer 1 km aan strand. Voor kinderen zijn er veel speelmogelijkheden, zoals een springkasteel, trampolines en glijbanen en meer.

Znjan strand Split

Op het Žnjan strand kun je geen ligstoelen en parasols huren dus zul je eventueel zelf een strandmatje mee moeten nemen om op te liggen. De oostzijde van dit strand heeft een speciale toegang voor gehandicapten.

Omdat dit strand vrij ver van het centrum ligt is het beter om er met de bus naartoe te gaan (bus nr 15 en bus nr 8 vanaf Tržnica of Opčina, 2 tot 3 keer per uur) of om een fiets te huren in het centrum van Split.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text