Foto’s

55304 Views

Om je alvast in vakantiestemming te brengen hebben we een galerij met sfeerfoto’s gemaakt. Klik op een foto om de galerij te openen.

 

28 Comments

 1. Een zeer goede middag,
  Wij zijn een Vlaams koppel die zalig aan het genieten zijn van ons pensioen. Half mei gaan wij met onze camper-van naar Montenegro. We willen een tussenstop maken aan de Plitvice-meren. Ik zag dat U op Uw prachtige en duidelijke site 3 campings vermeld. Wij nemen onze fietsen mee en nu vraag ik mij af of het te doen is om met de fiets vanop de camping naar het nationaal park te rijden. De wegen niet te druk? niet te veel hoogteverschillen ?

  Ons hoofddoel is nu Montenegro maar in de toekomst staat ook Kroatië nog op onze lijst. De meren willen we nu al efkes meepikken. Ik zet Uw site alvast bij mijn favorieten!
  Alvast hartelijk bedankt!
  Ria

  • Beste Ria,
   Hoewel je heel goed kunt fietsen (mountainbiken) in de omgeving van Plitvice, wordt het afgeraden om over de doorgaande weg (de D429), waaraan de twee hoofdingangen liggen, te fietsen.
   Er is veel verkeer, er wordt hard gereden en is geen fietspad of fietsstrook.
   De grotere campings in de omgeving van het park bieden daarom een pendelbusservice aan, maar ik raad je aan om de kosten van deze bus eerst te vergelijken met de kosten van parkeren, om te zien wat het voordeligst is.
   Ik heb namelijk al eens gelezen dat de pendelbus redelijk prijzig is.
   Plitvice heeft naast de twee hoofdingangen aan de D429 nog een aantal ingangen. Je zou kunnen informeren bij de camping of er een manier is om met de fiets een van de andere ingangen te bereiken, zonder daarvoor de D429 te hoeven nemen. Ik kan hier online helaas weinig over vinden.

   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

 2. Goeiedag!

  Ik ben benieuwd hoe het in Kroatië gesteld is met de zwerfhonden en katten?
  Is het net zo ernstig als in bijvoorbeeld Roemenië of is het wat beter gesteld met dierenwelzijn?

  • Beste Mary, de situatie met zwerfhonden en katten verbetert wel, maar helaas gaat het niet zo snel. Het grootste probleem is met katten, met honden valt het nog wel mee. Weinig baasjes laten hun kat of kater steriliseren of castreren, terwijl het niet eens zo duur is (zo’n 40 euro voor castratie en 60 euro voor sterilisatie). Ik denk dus niet dat het echt een kwestie van geld is. Misschien vindt men het ‘onnatuurlijk’ om te steriliseren of castreren (vooral de oudere generatie). Ik weet de reden niet precies. Kittens worden vaak na enkele weken ergens anders gedumpt en men gaat er vanuit dat een ander wel voor ze zal zorgen. Bij ons in de straat worden regelmatig kittens gedumpt. We hebben er eentje in huis genomen maar dat kunnen we niet met iedere kat die we vinden doen. Gelukkig zijn er opvangcentra maar deze hebben het vaak zwaar, ze zijn afhankelijk van donaties en de hulp van vrijwilligers. Er worden steeds vaker acties opgezet waarbij zwerfkatten worden gesteriliseerd en gecastreerd, of acties waarbij baasjes voor bijv. de helft van de prijs hun dier kunnen laten helpen. Helaas komt het ook nog vaak voor dat mensen honden en katten vergiftigen, vooral vlak voor het zomerseizoen, dan willen ze “opruimen” zodat de toeristen de zwerfdieren niet zien. Zo is een paar weken geleden een reddingshond vergiftigd die heeft geholpen bij het vinden van slachtoffers onder het puin na de aardbeving in Petrinja. Hier was aardig wat aandacht voor in de media, hopelijk zet het mensen aan het denken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Goedemiddag Karianne,
  Aller eerst een fijne site waar ik veel informatie al vandaan heb gehaald.voor onze vakantie.
  Vraag wij hebben een camping besproken bij de plaats Rovinj is daar op dit moment nog beperkingen ivm corona? het is dit jaar voor het eerst dat we naar kroatië gaan dus willen we wel de cultuur kunnen zien en proeven zoal het eigenlijk is. Alvast bedankt Chris

  • Beste Chris, op dit moment zijn mondkapjes in openbare binnenruimtes in heel Istrie verplicht, dus in winkels en binnen in restaurants e.d.
   Hoe lang dit zo zal blijven is moeilijk te zeggen. Ik geloof dat Istrie momenteel slechts 8 corona gevallen heeft, op een bevolking van meer dan 200.000, dus het zal me niet verbazen als deze maatregel snel afgeschaft wordt, want de situatie is daar goed. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dank je wel voor de informatie, verder nog een vraag hoorde via via dat dit gebied een uitgaand gebied is nou zijn wij hier helemaal niet van klopt dit? Wij zijn meer van cultuur en rust. hoor het graag.

    • Graag gedaan Chris. Welk gebied bedoel je, heb je het over heel Istrie? Istrie is zo groot dat hier geen specifiek antwoord op te geven valt.Er zijn veel historische steden en bezienswaardigheden op het gebied van cultuur. Uiteraard ook een overvloed aan rustige plekken, natuur, etc. Je kunt op sommige plekken in Istrie wel uitgaan maar het is absoluut niet zo dat heel Istrie een uitgaansgebied is, in tegendeel. Wie graag uit wil gaan raden we andere locaties in Kroatie aan, niet Istrie. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Beste Chris, Rovinj heeft van alles wat te bieden, aangezien het een populair plaatsje is, maar het heeft niet bepaald een bruisend nachtleven, dat valt enorm mee. Er zijn niet tot nauwelijks nachtclubs of disco’s, maar vooral gezellige cafes en bars. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Beste karianne,

  Ik wil dit jaar met 3 vrienden ( wij zijn in de 20) op vakantie naar Kroatië. We zijn van plan om met de auto te gaan ook vanwege corona nu. We willen graag een plaatst waar mooie stranden zijn, lekker eten, leuke stad en veel activiteiten te doen zijn. Ook bijvoorbeeld watersporten op het strand en natuur uitstapjes. Heb jij een advies voor de mooiste leukste plaats in Kroatie voor ons zodat wij kunnen krijgen wat we zoeken? Ik zie veel online maar vind het toch nog lastig om te beslissen waar we gaan verblijven. We willen 2 weken gaan in juli.

  Groetjes milou

  • Beste Milou, er zijn meerdere opties maar voor jongeren is Split toch wel de beste keuze. Vooral nu het mogelijk een wat rustiger seizoen zal worden vanwege corona, heb je hier de meeste kans op een levendige sfeer en met veel te doen. Lees eens onze artikelen over Split en je zult zien dat er veel mogelijkheden zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hallo,
  Eerst en vooral heel leuke site. Ik zou begin juni met mijn zus een weekje naar Kroatie reizen. Hoe is het weer dan? kan je al in de zee zwemmen of zal dat nog te koud zijn?
  Wij zouden met het vliegtuig landen op Zadar en een auto huren. We zouden van Zadar naar Sibenic en tot aan Split reizen en dan terug naar Zadar en de plitvice meren er bij nemen. Ik heb het gevoel dat alle leuke en mooie plaatsjes op de eilandjes te zien zijn. Zijn deze allemaal gemakkelijk met boot te bereiken of boeken we beter telkens een daguitstap met gids?
  Wij zijn avontuurlijk en willen graag kajakken, snorkelen, rotsklimmen.. en vooral alle mooie plaatsjes ontdekken zoals met kajak tot in mooie grotten…
  Nog 1 vraag: hoe gaan we het best naar Sakarun beach vanuit Zadar?

  • Beste Julie, bedankt voor je compliment over de site. In juni is het in Dalmatie meestal al warm weer en kun je vaak al in zee zwemmen. Voor gemiddelde temperaturen kun je op meerdere websites met weerstatistieken terecht, zoek daarvoor op “weather statistics [plaatsnaam]”. Niet alleen op de eilanden liggen mooie plaatsen, ook de kustplaatsjes op het vasteland van Dalmatie zijn erg mooi. Zoek bijvoorbeeld eens Primosten op online, dan zul je zien wat ik bedoel. Een dagtocht met een gids met eigen boot naar de eilanden is niet goedkoop, maar dan krijg je wel waar voor je geld. Met de veerboot ben je toch altijd afhankelijk van de dienstregeling en bovendien kun je met de veerboot heel moeilijk meerdere eilanden op 1 dag bezoeken. Kajakken, snorkelen etc kan heel goed langs de kust van het vasteland, hiervoor hoef je niet per se naar de eilanden toe.
   Volgens mij rijdt er in de zomer een toeristentreinje van Bozava naar het Sakarun strand, ongeveer iedere 2 uur. Vanuit Zadar kun je met de catamaran van Jadrolijna naar Bozava varen. Ik denk niet dat de bus die op het eiland rijdt is afgestemd op de dienstregeling van de catamaran naar Bozava, maar wel op de dienstregeling van de veerboot van Zadar naar Brbinj, dus dat is ook een optie.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Dag Julie,

   Een leuke en mooie plek om te klimmen nabij Zadar is het Velebit gebergte.
   Vanaf de parkeerplaats kan je bijna recht de rots op!
   Als je wil kajakken is de Zrmanja canyon heel mooi… Naast de platgetreden toeristische paden zijn de kleine dorpjes soms nog het mooist. Ga eten bij de lokale bevolking in een konoba en leer de lokale bevolking beter kennen… Hopelijk kunnen we weer van reizen genieten volgende zomer ?❤️

 6. Dag Karianne,

  Eerst en vooral een super toffe en interessante site! Bedankt 🙂

  Wij zijn een Belgisch koppeltje die deze zomer van 17 augustus tot 31 augustus voor de eerste keer naar Kroatië trekken.
  Wij vertrekken met de auto vanuit België en hebben het grootste deel van onze reis al uitgestippeld.

  We slapen op 3 verschillende plaatsen: namelijk ICICI nabij Rijeka, ZADAR en PODSTRANA nabij Split.
  Zelf hebben we volgende dingen ingepland: Westkust Kroatië vanuit ICICI richting Rovinj en Pôrec via de kustlijn, Rijeka centrum, Zadar oud-centrum, eiland PAG, Split centrum, HVAR of BRAC met boot vanuit Split, KRKA-meren, Plitvice meren en Zagreb.

  1. Wij zouden in Kroatië zelf alles via de kustlijnen willen doen, we zijn op baan met een cabrio, dus dit lijkt ons zalig. Is dit overal mogelijk of is dit te doen ?
  2. We hebben ook nog een aantal gaten in onze planning en wegens we het land te weinig kennen weten we niet direct wat we zeker nog moeten doen ? Heeft u nog een paar aanraders voor ons ? Wij houden van snorkelen, smalle wegen, leuke uitzichten, een beetje historiek en een klein feestje.
  3. Onze auto is meer dan 30 jaar oud (een oldtimer dus), zijn er speciale vignetten nodig of steden waar je niet binnen mag (wegens te “vervuilend”) ?
  4. Indien u nog andere tips heeft, alles is welkom 🙂

  Hartelijk dank.

  Mvg,
  Alyssa & Jonas

 7. Hallo, wij willen graag de blauwe grot gaan bekijken. (4 volwassenen en 2 kindjes van 1,5 en 3) Hebben een huisje in Stankovci. We hebben wat gekeken op trip advisor maar daar is het overal over de 100 euro/persoon.

  • Beste Sanne, je kunt ook zelf naar Komiza op eiland Vis reizen en van daaruit met het toeristenbootje gaan, dan betaal je ong. 100 kuna pp (kinderen minder of zelfs gratis). Maar het is een lange reis vanuit Stankovic. Ik zou dan overwegen om een overnachting in Split te boeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Beste Karianne

  Sinds wij je site hebben gevonden krijgen we steeds meer zin om weer naar Kroatië te gaan. Geweldige site met informatie ook al komen wij al jaren in dit schitterende land steeds komen we weer wat leuks tegen. Ga zo door.
  Wij zijn nu op de foto pagina terecht gekomen maar wat is het jammer dat er geen locaties bijstaan.
  Wij zouden in ieder geval graag weten waar foto 70 genomen is met die brug op de achtergrond.
  Misschien is dit aan te rijden vanuit Vodice.
  Graag zouden we dit van jou vernemen als jij de locatie kent.

  Met vriendelijke groet,
  Henk S

  • Beste Henk, sorry dat er geen lokaties vermeld zijn bij deze foto’s. Ik wilde met deze foto’s impressies tonen, als een soort sfeerpagina, vandaag het gebrek aan details bij de foto’s. Foto 70 is het fort van Klis, vlakbij Split. Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken vanuit Vodice en goed te bereiken. Ik ben zelf nog van plan om er een artikel over te schrijven maar tot dit zo ver is kun je meer info halen uit een artikel van een collega van me, in het Engels: https://www.split-croatia.info/index.php/excursions-split/visiting-the-klis-fortress
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Fijne site!
   Mijn vriend is van Kroatische afkomst, we gaan dus veel naar ‘huis’… we vinden de site ‘natuur (in zoverre zo’n woord al bestaat) – en waarheidsgetrouw’ leuk ook om typische Kroatische kookideetjes op te doen!
   Dit jaar gaan we ook ‘gewoon’ weer naar huis, maar het blijft een land met duizenden mooie hoekjes en verborgen stranden, een rijke culturele erfenis en een zeer goed gesmaakte keuken …
   Doe een stop in Slovenië als je met de auto naar Kroatië rijdt, een verborgen parel in Europa. Kroatië was dat ooit ook, maar na de oorlog is het toerisme de laatste 10 jaar aan een serieuze herop mars bezig. Vermijd het hoogseizoen en reis in mei of laat september, fijne reis!

   • Beste Marcia, bedankt voor je compliment! Leuk dat je een Kroatische vriend hebt en daardoor lekker vaak naar ‘huis’ kunt. Zoals je misschien al hebt gelezen, ben ik ook met een Kroaat getrouwd. 🙂 Bedankt voor de tips voor andere lezers! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Karianne,

   Wij zouden begin juli naar Kroatië willen gaan met de wagen vanuit Belgie.
   Wij zouden willen gaan waar we met twee tieners kunnen naar het strand gaan, iets bezichtigen en miss ook een activiteit uitoefenen.
   Mag een appartement,huis of camping zijn .

   Alvast bedankt

   Wendy & Marco

 9. Goedendag

  Mijn naam is mike de vries en ik ben een site aan het bouwen over istrie.
  Kan ik de foto’s op uw site van morten smalby gebruiken?

  Met vr. groeten
  Mike

  • Beste Mike, ik kan je helaas geen toestemming geven om deze foto’s te gebruiken. Morten steekt veel tijd en energie in het reizen door Kroatie om foto’s te maken voor zijn eigen bedrijf in het toerisme, waarmee hij de kost moet verdienen. Ik gebruik zijn foto’s met zijn toestemming maar ik kan verder niemand toestemming geven om ze te gebruiken. Bedankt voor je begrip. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text