Geselecteerd »

| 385 Comments | 433.407 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Ervaar Kroatië, Vakantietips, Weer, Klimaat en Seizoenen

De zomer van 2012: hittegolf en bosbranden

Ingediend door 5 Comments | 44.398 views

Ookal zal het nog wel een aantal weken erg warm weer blijven, voor veel Kroaten zit gevoelsmatig de zomer van 2012 er al weer op. Vandaag zijn de scholen bijvoorbeeld weer begonnen. Ook ons zoontje van twee en een half is vandaag voor het eerst weer naar het kinderdagverblijf, vandaar dat ik nu tijd heb om te schrijven.

Men heeft er nog een poosje over nagedacht om de scholen dit jaar 10 dagen later te laten beginnen vanwege de aanhoudende warmte, maar dit is toch niet doorgegaan. Schoolkinderen in Kroatië hebben vanwege de hete zomers een langere zomervakantie dan wij in Nederland gewend zijn. Hier duurt de zomervakantie ongeveer 3 maanden (om ervoor te zorgen dat kinderen toch voldoende lesuren krijgen, zijn de andere vakanties korter dan in Nederland).

Het aantal toeristen is al weer aan het afnemen. Ookal zullen er de hele maand september nog voldoende toeristen van de Kroatische nazomer (ook wel grootmoeder’s zomer genoemd) genieten, de drukte van de maanden juli en augustus is al weer voorbij. Op vakantie gaan naar Kroatië in september is daarom een goede optie voor mensen die de drukte willen vermijden en ook voor mensen die niet zo goed tegen de hitte kunnen. In september is het nog lekker warm maar de temperatuur zal niet zo vaak meer boven de 30 graden uit komen.

In Kroatië is het momenteel nogsteeds erg droog. Er is sinds mei geen regen meer gevallen en deze zomer hebben we dus te maken gekregen met erg veel bosbranden. Ook in de omgeving van onze woonplaats (Šibenik) zijn de laatste weken veel branden uitgebroken. We hebben veel van deze branden kunnen zien vanaf het balkon op de bovenste verdieping van ons huis. Soms leek een brand geblust te zijn maar laaide het vuur een paar uur later weer op tijdens een sterke windvlaag.

Op de foto’s kun je zien hoe een ‘Kanader’ (de Kroatische naam voor blusvliegtuig) water verzamelt in de zee voor ons huis. Ookal is het erg interessant om deze vliegtuigen aan het werk te zien, het is ontzettend jammer dat er iedere zomer weer zoveel bossen verloren gaan. Veel branden ontstaan langs de kant van de weg, meestal door een weggegooide sigaret. Het duurt vele jaren voordat nieuwe bomen en struiken beginnen te groeien en tientallen jaren voordat er weer een nieuw bos is ontstaan. Herbeplanting komt wel voor, maar helaas kost het te veel om alle verloren bossen weer opnieuw aan te planten.

Deze zomer is behalve droog ook erg heet geweest. In de maanden juli en augustus is de temperatuur in Dalmatië slechts één of twee keer onder de 30 graden gezakt. Gemiddeld lag de temperatuur overdag tussen de 33 en 36 graden. Ook de nachten waren erg warm. Het was daarom deze zomer extra belangrijk om de zon op de heetste uren van de dag te vermijden en om voldoende water te drinken. Voor mij zelf was deze zomer extra zwaar omdat we ons tweede kindje verwachten, en hitte en zwangerschap gaan erg slecht samen. Helaas lijkt het erop dat ook dit jaar (net als vorig jaar) de maanden september en oktober warmer en droger dan gemiddeld zullen worden. Ik herinner me dat het vorig jaar in de eerste helft van oktober nog rond de 28 graden was. Pas in de tweede helft van oktober kwam de herfst eindelijk naar Kroatië.

Ben jij deze zomer op vakantie geweest in Kroatië en wil je jouw ervaringen met ons delen? Laat dan gerust een berichtje achter!

Meer over het weer in Kroatië: Het weer in Istrië en Dalmatië

 

Tags:

5 Comments »

 • Piet Hein Oosterhagen schreef:

  Wij waren in 2012 ook in Moscenicka Draga (oostkust van Istrië. Dit mooie dorpje met fraai kiezelstrand heeft prachtig uitzicht op de baai van Rijeka. Hoewel we het warm hebben gehad hebben we ook genoten van alle moois wat er was. We hebben op zondag 5 augustus veel rookwolken gezien boven Rijeka en Bakar… In onze omgeving waren er geen rantsoeneringen van drinkwater.
  Wensen iedereen toe dat het dit jaar minder lang droog is…(maar hopen dat het de laatste week van juli en de eerste week van augustus mooi zomerweer is…

 • Rogier schreef:

  Wij zijn dit jaar voor het eerst in kroatie geweest. Wij zaten in een plaats net boven Porec. Er werd verteld dat het normaal erg groen is in die tijd( begin aug) maar dat viel dus tegen. Ook de douches bij het strand waren uitgezet vanwege waterbesparing.

  Verder een mooi land echter met kleine kinderen vond ik het een minder succes. De stranden, waar wij van houden, zijn geen kiezel maar gewoon rots. Je kan je kinderen van 3 en 6 niet laten spelen bij het strand. Dat vond ik wel echt een gemis. Qua kosten was het trouwens prima te doen.

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Caroline, vriendelijk bedankt voor je reactie. Ik heb ook gehoord dat er deze zomer in Istrie veel douches en andere watervoorzieningen zijn gesloten vanwege de droogte. Ik kan heel goed begrijpen dat dit erg vervelend voor jullie is geweest. Het klopt dat Kroatie heel veel rotsstranden heeft. Ik heb zelf een peuter en ik bezoek ook liever geen rotsstranden omdat ze niet echt geschikt zijn voor jonge kinderen. Toch zijn er ook veel kiezelstranden te vinden. De meeste verhuurders, campings en hotels beschrijven de stranden in hun omgeving, en zo niet, dan kun je er gewoon naar vragen. Voor meer informatie over zandstranden in Kroatie kun je hier terecht: https://www.allesoverkroatie.nl/de-beste-zandstanden-van-kroatie/. Met vriendelijke groeten, Karianne.

 • Karianne Karianne schreef:

  Een mooie video waarin je van dichtbij een aantal blusvliegtuigen van het type Canada Air (die ook in Kroatie gebruikt worden) aan het werk kunt zien: http://vimeo.com/48642618#

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.