Wonen in Dalmatië
Als oerhollandse meid is het best wel wennen in Dalmatië. Men leeft hier veel meer in het nu. Geen agenda vol met afspraken, geen boodschappen doen voor morgen (want hoe kun je vandaag nou weten waar je morgen zin in hebt?) en alles wat je nu niet wilt doen kun je gewoon lekker uitstellen. Je moet alles los leren laten; je behoefte aan plannen, je frustratie als iemand te laat is, en je moet accepteren dat alles hier spontaan gaat. Onverwachte visite, een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje een uurtje voordat je verwacht wordt….
Ook moest ik erg wennen aan het dagritme, dat totaal anders is dan in Nederland. Ik hou wel van de Nederlandse regelmaat: om 8 uur ontbijt, om 10 uur een kopje koffie, om 1 uur een boterhammetje, om 3 uur bij een vriendin op de thee, om 6 uur avondeten…….
Hier is het allemaal heel anders. Veel Kroaten werken van 7 tot 3 of van 8 tot 4. Voordat ze naar hun werk gaan eten ze wat cornflakes of een cracker. Om 11 uur nemen ze pauze om uitgebreid te ontbijten (marenda wordt dit genoemd), met veel vers brood. Zodra ze klaar zijn met werken wordt er thuis een warme maaltijd gekookt (om 3 uur of 4 uur). Veel ouderen die niet meer werken eten al om 2 uur ‘s middags een warme maaltijd en ook in de weekenden, als er niet gewerkt wordt, eten de meeste Dalmatiërs al zo vroeg in de middag een warme maaltijd. Daarna is het tijd voor een wandeling langs de zee en een kopje koffie op één van de vele terrasjes aan de boulevard.
Als je bij iemand op visite wilt gaan kun je dat het beste doen rond 5 uur of 6 uur, na de warme maaltijd. Je zult in Dalmatië nooit voor 5 uur ‘s middags visite ontvangen en nooit na 8 uur ‘s avonds. Na 8 uur is het namelijk al weer tijd voor een lichte maaltijd (kliekjes, brood, yoghurt, fruit…) en om lekker te ontspannen met je gezin.
Wie al eens in Dalmatië op vakantie is geweest heeft vast wel gezien dat de huizen veel groter zijn dan in Nederland. Maar er is een groot verschil, in Dalmatië is iedere verdieping van een huis bestemd voor één gezin, er kunnen er dus wel 2 of 3 gezinnen in één huis wonen. Deze gezinnen zijn normaal gesproken familie van elkaar en tijdens het zomerseizoen trekken twee gezinnen tijdelijk bij elkaar in om één verdieping vrij te maken voor verhuur aan toeristen. (Natuurlijk zijn er ook genoeg appartementen die alleen tijdens de zomer bewoond worden en de rest van het jaar niet gebruikt worden).
Het heeft zo zijn voordelen en nadelen om in één huis te wonen met je ouders, broer of zus, en hun gezin. Er is veel minder privacy dan wij in Nederland gewend zijn omdat je toch veel sneller even bij elkaar binnenwipt (zonder aan te bellen!). Dat is voor mij in het begin best moeilijk geweest, maar ook dat went. Hier vindt men het heel normaal en heeft men minder behoefte aan privacy. Het voordeel is dat grootouders altijd dichtbij zijn om op te passen op de kleinkinderen, waar veel Dalmatische ouders dankbaar gebruik van maken. Dalmatische moeders staan erom bekend dat ze erg graag voor hun kinderen blijven zorgen, ook als die al volwassen zijn. Ze koken bijvoorbeeld graag voor de hele familie.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland. Als je nagaat dat een gemiddeld gezin zo’n 500 euro per maand nodig heeft alleen voor boodschappen dat zal het je niet verbazen dat veel mensen er voor kiezen om hun eigen groenten te verbouwen in de tuin. Ook zijn er veel mensen die ergens wat verder van de kust een stukje landbouwgrond hebben (meestal geërfd) waar ze druivenstruiken, olijfbomen en fruitbomen hebben staan en groenten verbouwen voor eigen consumptie. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat deze vruchten en groenten heerlijk smaken. Ze groeien in de volle zon, worden met veel liefde verzorgd en er komt geen bestrijdingsmiddel aan te pas. Puur natuur, en dat proef je! De Dalmatiërs weten graag waar hun eten vandaan komt. Veel mensen kopen iedere ochtend verse groeten, fruit, eieren, vis en vlees op de markt. Ze kennen de marktkoopman en weten waar de produkten vandaan komen.
Over vlees gesproken, als je in Dalmatië een slagerij binnenstapt zul je geen mooie koelvitrine vinden met schnitzels, rollade’s, varkenshaasjes en cordon bleu’s. Hier vind je grote haken aan de muur waar enorme stukken vlees aan hangen, waarvan de slager op verzoek van de klant een stukje afsnijdt. Als je zin hebt in een lekkere cordon bleu, dan zul je die toch echt zelf moeten leren maken.
Wij Nederlanders vinden het gezellig om aan het einde van de werkdag of schooldag met het hele gezin samen te eten. Het is een waardevol moment waarop iedereen bij elkaar is en we lekker bij kunnen praten. Ook is het voor ons gebruikelijk dat iedereen aan tafel blijft zitten totdat de laatste persoon klaar is met eten. In Dalmatië gaat het allemaal wat gemakkelijker. Het is niet per se nodig dat iedereen aan tafel aanschuift en wie haast heeft mag best de tafel verlaten terwijl de rest nog aan het eten is. Dat is in Dalmatië absoluut niet onbeleefd.
Heb je je wel eens afgevraagd waarom de Dalmatiërs ‘s middags niet naar het strand gaan? Men probeert de zon hier zoveel mogelijk te vermijden, tussen 11 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags wordt er zo weinig mogelijk gedaan. Men blijft het liefste thuis, sommige mensen (vooral ouderen) doen zelfs een middagdutje. Pas als de zon wat minder sterk wordt, na 5 uur ‘s middags, komt er weer leven in de brouwerij. Men gaat naar het strand, boodschappen doen, klussen, schoonmaken, noem maar op. Kleine kinderen gaan in de zomer vrij laat naar bed in Dalmatië, soms pas om een uur of 10. Dit is omdat het vaak nog te warm is om eerder naar bed te gaan en omdat kinderen op het heetst van de dag vaak ook een vrij lang middagdutje doen. De scholen in Dalmatië zijn ook helemaal aangepast aan het klimaat. De zomervakantie duurt van half juni tot begin september. Om te zorgen dat de kinderen genoeg lesuren krijgen, duren de andere vakanties (zoals de voorjaarsvakantie en najaarsvakantie) wat korter dan in Nederland.
De zomer in Dalmatië duurt lekker lang, in april is het vaak al heerlijk warm en in oktober hebben we meestal nog een ‘grootmoederszomer’ met aangename temperaturen van minstens 20 graden. Afgelopen oktober heeft het kwik hier zelfs nog 28 graden bereikt! Maar zodra de Dalmatische zomer voorbij is, wordt het hier een beetje een saaie boel. De toeristen gaan weer weg en ze nemen de drukte en de levendigheid van de zomer met zich mee. Alles ziet er een beetje verlaten uit. Voor de Dalmatiërs zit er niets anders op dan te wachten tot het nieuwe zomerseizoen weer aanbreekt.
Ik kan nu wel zeggen dat ik al aardig ben gewend aan het leven in Dalmatië, maar dat mag met gemak ook wel, nu (2012) ik al weer 7 jaar met een Kroaat getrouwd ben.
Wil je graag meer weten over het leven in Dalmatië? Lees dan ook eens ons artikel over emigreren naar Kroatië.
Laat gerust een berichtje achter of stuur een email als je vragen hebt of je eigen ervaringen wilt delen. allesoverkroatie@gmail.com
Voor een kennis ben ik op zoek naar de mogelijkheden te emigreren naar Kroatië, met meenemen van AOW en pensioen. Kun je een goede makelaar aanprijzen waar zij een appartement kan huren. Zij geeft de voorkeur aan Sibenik of Gospic. Het moet qua prijs dus te doen zijn voor een gemiddelde gepensioneerde.
Beste Rick, ik heb zelf geen ervaring met makelaars, maar ik zie steeds meer advertenties van Remax in de regio Sibenik, ze lijken erg populair te zijn: https://www.remax.hr/
De website is in het Kroatisch en Engels beschikbaar, dus je zou het aanbod kunnen bekijken en/of contact met ze op kunnen nemen.
Vriendelijke groeten, Karianne.
Karianne, wij zijn een koppel Belgen, mogelijk niet langs deze weg voor het gevraagde, maar toch het vragen, graag zouden we een reis willen maken dit naar Dolmatie voor een rustig relax vakantie, daarom het vragen of jij soms een goed hotelletje kent dit met formule all-in daar in de streek. Wetend je genoeg informatie kan vinden maar dit dikwijls aanbevelingen van reisagentschappen enz…., voor hen is alles top nadat ze maar kunnen verkopen. Daarom langs deze weg bij iemand als jou die de streek kent en misschien van horen van toeristen wat goed is of minder. Nu hopend je soms ons kan een beetje wegwijs kan geven over ons gevraagde. De geplande reisperiode zou +-15Mei – 25 Mei 2019, totaal 10 dagen. Vgt Frank & Pascale uit Belgie Westvlaandern. Dank u.
Beste Frank en Pascale, uit eigen ervaring kan ik geen all-in hotels adviseren, aangezien ik hier woon en dus geen gebruik hoef te maken van de aanwezige hotels 🙂
Helaas krijgen we op onze site nog steeds niet zo veel feedback van mensen nadat ze terug zijn van hun vakantie. Het blijft vaak bij het stellen van vragen voordat men op vakantie gaat. Vandaar dat ik geen goede hotel tips van andere lezers met jullie kan delen. Heb je al eens gekeken naar de reviews op Tripadvisor? Bijv hier: https://www.tripadvisor.com/HotelsList-Dalmatia-All-Inclusive-Hotels-zfp7959462.html
Verder zou ik je deze tip willen geven: kies eerst een bestemming en dan pas een hotel. Dalmatie is zeer groot en heeft een kustlijn van bijna 400km, dus het is veel logischer om een bestemming te kiezen die je aanspreekt i.p.v al je aandacht alleen maar te vestigen op een leuk hotel. Vriendelijke groeten, Karianne.
Echt hoor Karianne, ik zou er prima aan kunnen wennen, ook aan de rustigere winters….. God is hartstikke maf dat ie in Frankrijk wil zijn ?.
Ik ga ook zeker eens kijken op bovengenoemde websites. Het blijft aan me trekken…..
Hallo Karianna,
Wij zouden een soort van op te knappen project willen kopen ergens in Kroatië.
Heb jij tips waar ik kan zoeken? Enne, mooie website?
Beste Patricia, kijk eens op Njuskalo (soort Marktplaats) onder de categorie ‘Nekretnine’ (onroerend goed): https://www.njuskalo.hr/nekretnine
Op Google kun je ook zoeken op ‘nekretnine [plaatsnaam]’. Voor zover ik weet zijn er geen speciale websites voor opknapwoningen, in dat geval zou ik direct contact opnemen met een makelaar (zoeken op ‘nekretnine’) in de plaats van je keuze. Advies: koop niets zonder de hulp van een betrouwbare advocaat en notaris!! De bureaucratie in Kroatie is een nachtmerrie, daar kom je echt niet uit zonder professionele hulp. Vriendelijke groeten, Karianne.
Dank je, maar kan de taal niet lezen?
Hi Patricia, ik snap het probleem. Google Translate is ook niet altijd een goede oplossing. In dat geval raad ik je aan om een makelaar in te schakelen die Engels spreekt, om je verder te helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.
Zijn er sites waar men huizen kan vinden om te huren als vaste verblijfplaats. We zouden nl graag emigreren naar kroatie na onze oppensioenstelling.
DBV
Mvg Koen
Beste Koen, wat leuk dat jullie naar Kroatie willen emigreren. Zoek online op “iznajmljivanje stanova” of “nekretnine” om websites te vinden voor verhuur van woonruimtes. Je kunt uiteraard ook zoeken op deze zoektermen in combinatie met een locatie. Populaire sites die je tegen zult komen zijn bijv: http://www.njuskalo.hr (Koatische versie van Marktplaats), https://www.index.hr/ (een andere bekende advertentiesite), https://www.realestatecroatia.com of https://www.crozilla-nekretnine.com. Verder zijn het vooral lokale websites (die vind je door op bovenstaande zoektermen te zoeken in combinatie met een regio of plaats). Veel succes! Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo Karianne,
Ik vindt het geweldig wat je schrijft over Kroatië zoals ik in de andere mail al schreef zijn we 4 keer op vakantie geweest in Kroatië.
in Trogir en Rijeka en hebben veel rond gereist met auto en motor Istrie t/m Dalmatie en het binnenland Zagreb.
We hebben ook veel respect voor de mensen wat ze mee hebben gemaakt tijdens de oorlog.
Als ik met pensioen kan zou ik graag in Kroatië willen wonen weet alleen niet of dit binnen de mogelijkheden valt rechten en plichten!
met vriendelijke groet
W.Jaspers.
Beste heer Jaspers, bedankt voor het compliment over de site! Ik hoop dat jullie ook deze keer weer een mooie vakantie zullen hebben. Ik heb de link met de busroutes zojuist via email verstuurd. Vriendelijke groeten, Karianne.