De snelwegen van Istrië

13150 Views

Wie in Istrië op vakantie is geweest in de afgelopen jaren weet vast wel dat de wegen er niet zo goed aan toe waren. Gelukkig is dit verleden tijd nu de nieuwe snelweg in Istrië in gebruik is. Gasten die via Italië of Slovenië naar Istrië reizen, kunnen de “Griekse Y van Istrië” bereiken bij de grensovergang van Plovanija. Van daaruit is de snelweg A9 verbonden met Pula in de zuidelijke punt van het schiereiland. Als je Kroatië binnenrijdt over de A7 kun je de snelweg van Istrië (de A8) bereiken in Matulji. Deze snelweg loopt dwars door Istrië heen en kruist de A9 in Kanfanar (vlakbij Rovinj).

Zoals hierboven al omgeschreven, de snelweg van Istrië wordt ook wel de “Griekse Y van Istrië” genoemd. Als je het op de kaart bekijkt, wordt het meteen duidelijk waarom; de A8 en de A9 vormen samen een bijna perfecte letter Y.

De totale lengte van de nieuwe vierbaans snelweg is 140 km. Hopelijk behoren de beruchte zomerfiles nu tot het verleden. De enige plek waar je nog eventuele files kunt verwachten is bij de Milna brug.Snelweg Istrie

 

Snelweg A9

De snelweg A9 loopt van Plovanija in het noorden tot Pula in het zuiden van Istrië. De A9 heeft een totale lengte van ongeveer 75km en op de A9 heb je de volgende afritten:

–          Umag
–          Buje
–          Nova Vas
–          Visnjan
–          Baderna
–          Medaki
–          Kanfanar
–          Vodnjan sjever
–          Vodnjan jug
–          Pula

Rustplaatsen langs de A9

–          Buje-istok: verlichte parkeerplaats met toiletten
–          Buje-zapad: verlichte parkeerplaats met toiletten
–          Mirna-istok: toiletten, speeltuin, SOS telefoon
–          Mirna-zapad: toiletten, speeltuin, SOS telefoon
–          Bacva-zapad: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation (INA), speeltuin en restaurant
–          Bavca-istok: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation (INA), speeltuin en restaurant
–          Limska Draga-zapad: toiletten, SOS telefoon
–          Bale-zapad: verlichte parkeerplaats met toiletten, speeltuin, restaurant en SOS telefoon
–          Bale-istok: verlichte parkeerplaats met toiletten, speeltuin, restaurant en SOS telefoon

Snelweg A8

De A8 begint in Matulj, ten oosten van Rijeka en eindigt in Kanfanar, waar het in verbinding staat met de A9. Op de A8 heb je de volgende afritten:

–           Matulj
–           Veprinac
–           Vranja
–           Lupoglav
–           Cerovlje
–           Ivoli
–           Rogovici
–           Zminj
–           Kanfanar

Rustplaatsen langs de A8 (in beide richtingen)

–          Matulji-jug: verlichte parkeerplaats met restaurant
–          Matulji-sjever: verlichte parkeerplaats met restaurant
–          Kvarner-jug: verlichte parkeerplaats
–          Kvarner-sjever: verlichte parkeerplaats
–          Vranja-jug: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation
–          Vranja-sjever: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation

Tol tarieven op de snelweg in Istrië 

De volgende categorieen worden gebruikt, afhankelijk van het type voertuig:

Categorie Ia – Motorvoertuigen met de kenmerken van een motor met twee, drie of vier wielen

Categorie I – Motorvoertuigen met twee assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as. Met uitzondering van    motorvoertuigen uit categorie IIb.

Categorie IIa – Motorvoertuigen met drie of meer assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as.

Categorie IIb – Motorvoertuigen met twee assen met een hoogte van meer dan 1.90m en een maximum toegestaan gewicht van 3500kg.

Categorie III – Motorvoertuigen met twee of drie assen met een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as, een maximum gewicht van meer dan 3500kg, inclusief motorvoertuigen van categorie IIb met een aanhanger.

Categorie IV – Motorvoertuigen met vier of meer assen, een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as en een maximum gewicht van meer dan 3500kg.

Klik op de onderstaande afbeeldingen om de tol tarieven voor de A8 te zien

Klik op de onderstaande afbeeldingen om de tol tarieven voor de A9 te zien

Voor wie van plan is om veel door Istrië te rijden, raden we aan om een ENC apparaatje te kopen. Hiermee kun je direct langs het tolhuisje rijden (in een speciale baan) zonder bij het tolhuisje te betalen. Een ENC apparaatje kan bij veel benzinestations langs de snelweg gekocht worden. Op dit moment kost het apparaatje 100 kuna (ongeveer 13 euro) en bij aanschaf moet je er een minimum van 200 kuna aan tegoed op laten zetten. Dit tegoed moet binnen 90 dagen gebruikt worden. Houders van een ENC apparaat krijgen 50% korting op tol bij de Ucka tunnel en 30% korting op tol voor alle andere delen van de snelweg van Istrië.

Lees hier meer over de snelwegen in Kroatië , inclusief de A1 Zagreb – Dubrovnik en de A6 Zagreb – Rijeka.

Op de website van de wegenwacht www.hak.hr vind je nog veel meer info over (snel)wegen in Kroatië (website in het Engels beschikbaar). De HAK heeft ook een telefoonnummer voor algemene verkeersinformatie: +385 1 4640 800 . Toets ‘3’ voor informatie in het engels.

Natuurlijk kun je ook altijd terecht op de website van de ANWB voor nuttige tips en info voor je autovakantie, actuele verkeersinfo en nog veel meer.

9 Comments

 1. Hoi Karianne,

  Allereerst een groot compliment voor alle info op je website en de tijd en energie die je erin gestoken moet hebben, echt top!

  Ik heb een vraag. Wij gaan in juli/augustus naar Vodnjan Istrië maar ik kan eigenlijk niets vinden over de toltarieven op de A8 en A9. Als ik op het plaatje hierboven klik krijg ik een foto van een dalmatiër en op het internet staan alleen routes van ongeveer Zagreb tot Zadar. Wij overwegen om een ECN kastje aan te schaffen maar ik weet niet of dat in ons geval voordeliger is want ik kan niets vergelijken. Heb je voor mij toevallig info over de tol op de A8 en A9 of een site waar ik dit kan vinden? Als ik op de Kroatische ANWB site kijk komen deze snelwegen ook niet voor in de tarievenlijst en op de pagina van de ETC staan ze er ook niet tussen. Ik hoop dat je me kunt helpen, alvast erg bedankt!

  Groetjes,
  Bianca

  • Beste Bianca, bedankt voor je compliment over de site! De tabellen met de tol tarieven waren weggeraakt, maar ik heb ze nu weer opnieuw op de site gezet. Nu je de tarieven kunt zien, kun je bepalen of het voor jullie voordelinger zou zijn om een ENC apparaatje aan te schaffen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. ik zou volgende zomer naar KRK willen reizen met caravan.
  moet ik telkens ik de krk brug over rijd die18 euro tol
  betalen.
  dan zou het wel duur worden als je kroatie wil verkennen.grtjs tomas vanuit belgie

  • Dag Tomas, tol voor de brug naar Krk betaal je alleen als je vanaf het vasteland naar het eiland gaat, niet als je van het eiland naar het vasteland gaat. Het bedrag is 35 kuna, dit is ong. 5 euro. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Beste, hoe is het eigenlijk met de criminaliteit?, kun je overal met een gerust hart onze wagen zetten??, wij gaan naar Tisno en this de bedoeling om van daar uit wat uitstapjes te doen. Alvast bedankt voor u tijd. Mvg

 4. Goedeavond mevrouw/meneer, Wij reizen over de snelweg via snelweg Slovenie Zagreb naar Sibenik met auto en boot. Hoe werkt het ENC tolsysteem? Even stap voor stap, De site is in het engels en dat vind ik best lastig om te volgen.

  Alvast bedankt

  • Beste Jacintha, het ENC (ETC) systeem is alleen financieel aantrekkelijk voor mensen die echt van plan zijn om veel gebruik te maken van de snelweg. Voor een ritje van Zagreb naar Sibenik en terug is het niet winstgevend. De uitleg over het systeem (op de HAK website) is niet even in een paar woorden samen te vatten, daar gaat wel wat tijd in zitten om dat allemaal te vertalen en duidelijk stap voor stap uit te werken. Hier heb ik momentele helaas niet genoeg tijd voor. Kijk ook eens in de comments onder dit artikel en het artikel over snelwegen op onze andere site (AllesOverKroatie), daar vind je ook nog extra info over ENC en de kosten. Misschien kun je iemand vinden die goed Engels spreekt en die de pagina’s op de HAK website even met je door kan nemen? Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text