De snelwegen van Istrië
Wie in Istrië op vakantie is geweest in de afgelopen jaren weet vast wel dat de wegen er niet zo goed aan toe waren. Gelukkig is dit verleden tijd nu de nieuwe snelweg in Istrië in gebruik is. Gasten die via Italië of Slovenië naar Istrië reizen, kunnen de “Griekse Y van Istrië” bereiken bij de grensovergang van Plovanija. Van daaruit is de snelweg A9 verbonden met Pula in de zuidelijke punt van het schiereiland. Als je Kroatië binnenrijdt over de A7 kun je de snelweg van Istrië (de A8) bereiken in Matulji. Deze snelweg loopt dwars door Istrië heen en kruist de A9 in Kanfanar (vlakbij Rovinj).
Zoals hierboven al omgeschreven, de snelweg van Istrië wordt ook wel de “Griekse Y van Istrië” genoemd. Als je het op de kaart bekijkt, wordt het meteen duidelijk waarom; de A8 en de A9 vormen samen een bijna perfecte letter Y.
De totale lengte van de nieuwe vierbaans snelweg is 140 km. Hopelijk behoren de beruchte zomerfiles nu tot het verleden. De enige plek waar je nog eventuele files kunt verwachten is bij de Milna brug.
Snelweg A9
De snelweg A9 loopt van Plovanija in het noorden tot Pula in het zuiden van Istrië. De A9 heeft een totale lengte van ongeveer 75km en op de A9 heb je de volgende afritten:
– Umag
– Buje
– Nova Vas
– Visnjan
– Baderna
– Medaki
– Kanfanar
– Vodnjan sjever
– Vodnjan jug
– Pula
Rustplaatsen langs de A9
– Buje-istok: verlichte parkeerplaats met toiletten
– Buje-zapad: verlichte parkeerplaats met toiletten
– Mirna-istok: toiletten, speeltuin, SOS telefoon
– Mirna-zapad: toiletten, speeltuin, SOS telefoon
– Bacva-zapad: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation (INA), speeltuin en restaurant
– Bavca-istok: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation (INA), speeltuin en restaurant
– Limska Draga-zapad: toiletten, SOS telefoon
– Bale-zapad: verlichte parkeerplaats met toiletten, speeltuin, restaurant en SOS telefoon
– Bale-istok: verlichte parkeerplaats met toiletten, speeltuin, restaurant en SOS telefoon
Snelweg A8
De A8 begint in Matulj, ten oosten van Rijeka en eindigt in Kanfanar, waar het in verbinding staat met de A9. Op de A8 heb je de volgende afritten:
– Matulj
– Veprinac
– Vranja
– Lupoglav
– Cerovlje
– Ivoli
– Rogovici
– Zminj
– Kanfanar
Rustplaatsen langs de A8 (in beide richtingen)
– Matulji-jug: verlichte parkeerplaats met restaurant
– Matulji-sjever: verlichte parkeerplaats met restaurant
– Kvarner-jug: verlichte parkeerplaats
– Kvarner-sjever: verlichte parkeerplaats
– Vranja-jug: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation
– Vranja-sjever: verlichte parkeerplaats met toiletten, benzinestation
Tol tarieven op de snelweg in Istrië
De volgende categorieen worden gebruikt, afhankelijk van het type voertuig:
Categorie Ia – Motorvoertuigen met de kenmerken van een motor met twee, drie of vier wielen
Categorie I – Motorvoertuigen met twee assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as. Met uitzondering van motorvoertuigen uit categorie IIb.
Categorie IIa – Motorvoertuigen met drie of meer assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as.
Categorie IIb – Motorvoertuigen met twee assen met een hoogte van meer dan 1.90m en een maximum toegestaan gewicht van 3500kg.
Categorie III – Motorvoertuigen met twee of drie assen met een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as, een maximum gewicht van meer dan 3500kg, inclusief motorvoertuigen van categorie IIb met een aanhanger.
Categorie IV – Motorvoertuigen met vier of meer assen, een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as en een maximum gewicht van meer dan 3500kg.
Klik op de onderstaande afbeeldingen om de tol tarieven voor de A8 te zien
Klik op de onderstaande afbeeldingen om de tol tarieven voor de A9 te zien
Voor wie van plan is om veel door Istrië te rijden, raden we aan om een ENC apparaatje te kopen. Hiermee kun je direct langs het tolhuisje rijden (in een speciale baan) zonder bij het tolhuisje te betalen. Een ENC apparaatje kan bij veel benzinestations langs de snelweg gekocht worden. Op dit moment kost het apparaatje 100 kuna (ongeveer 13 euro) en bij aanschaf moet je er een minimum van 200 kuna aan tegoed op laten zetten. Dit tegoed moet binnen 90 dagen gebruikt worden. Houders van een ENC apparaat krijgen 50% korting op tol bij de Ucka tunnel en 30% korting op tol voor alle andere delen van de snelweg van Istrië.
Lees hier meer over de snelwegen in Kroatië , inclusief de A1 Zagreb – Dubrovnik en de A6 Zagreb – Rijeka.
Op de website van de wegenwacht www.hak.hr vind je nog veel meer info over (snel)wegen in Kroatië (website in het Engels beschikbaar). De HAK heeft ook een telefoonnummer voor algemene verkeersinformatie: +385 1 4640 800 . Toets ‘3’ voor informatie in het engels.
Natuurlijk kun je ook altijd terecht op de website van de ANWB voor nuttige tips en info voor je autovakantie, actuele verkeersinfo en nog veel meer.
Hallo,
Wij zijn op uw website aan het kijken voor informatie naar Kroatië.
Mijn complimenten voor de adviezen en tips.
Wij zijn voornemens om naar Kroatië te gaan in augustus. Vliegtickets hebben we inmiddels geboekt Nederland naar Zadar. De 3 weken vakantie willen we gaan doen met auto huur of mogelijk een camper huren. Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen (17 en 15 jaar).
Heb je nog praktische adviezen wat betreft het reizen langs de kust richting Dubrovnik en vervoer.
Ik hoor het graag.
Groet Joan.
Beste Joan, in het hoogseizoen is er veel verkeer op de de magistrale (de kustroute), maar verder zijn er qua reizen geen bijzonderheden. Het is ook gewoon heel goed te doen met een camper. Je weet dat de Peljesac brug nu in gebruik is? Je hoeft dus niet meer door de Neum corridor te reizen. Reizen op de bonnefooi raad ik in het hoogseizoen niet aan, of je nu wilt overnachten op een camping, in een hotel of in een appartement. Ik wil niet zeggen dat het onmogelijk is om acccommodatie te vinden, maar het kan wel veel tijd in beslag nemen en voor de nodige stress zorgen. Hou er ook rekening mee dat je niet overal voor 1 nacht kunt overnachten en kan dit wel, dan kost het je vaak extra. Vriendelijke groeten, Karianne.
kun je tol in Kroatië aan de tolpoortjes in Euros betalen of kan dat alleen met Kunas ?
Beste Henk, het antwoord op deze vraag staat in het ‘snelwegen in Kroatie’ artikel: je kunt met euro’s betalen maar dan betaal je iets meer dan wanneer je met kuna’s betaalt. Ook krijg je wisselgeld in kuna’s. Vriendelijke groeten, Karianne.
Ik heb wat vraagjes over de ENC. Ik lees dat het werkt met een prepaid systeem en dat je dus bij aankoop minimaal 200 kuna erop moet zetten. ik neem aan dat als je door een tolpoortje rijd het geld automatisch van het tegoed wordt afgeschreven.
We willen nog een dag naar de Plvici meren toe en nog uitstapjes maken in instrie. Wat als de totale tol hoger ligt dan die 200 kuna, moet je dan nieuwe tegoed via soort prepaid kaartje erop plaatsen of is er een koppeling mogelijk met bv een creditcard?
En weet iemand toevallig of je veel transactiekosten moet betalen als men bij de tolpoortjes rechtstreeks met de creditcard betaald?
Ik twijfel namelijk nog steeds of ik wel of niet een ENC moet aanschaffen.
Groetjes Sven
Beste Sven, inderdaad, het wordt automatisch afgeschreven bij de tolpoortjes. Opwaarderen kan op verschillende manieren, de meest gangbare manier is bij de tolpoortjes zelf, met contant geld of met je bankpas of creditcard. Ik weet niet zeker of dit bij alle tolpoortjes kan, daarvoor zou je even moeten kijken op de officiele site: https://hac.hr/en/toll-rates/faq
Ook kun je opwaarden door geld over te maken naar de bankrekening van HAC of via SMS. De details vind je ook in bovenstaande link.
Ik zou alleen een ENC aanschaffen als je echt van plan bent om tijdens je vakantie dagelijks de snelweg te gebruiken. Anders kost het ophalen en registeren van het apparaatje denk ik teveel kostbare vakantietijd. Zelfs de meeste Kroaten hebben geen ENC, eigenlijk alleen mensen die (bijna) dagelijks voor hun werk van de snelweg gebruik maken.
De creditcard kosten in het buitenland zou je als het goed is op de website van je bank moeten kunnen checken. Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Karianne,
Wat een prachtig land is Kroatie en vooral ook vriendelijk.
Wij gaan dit jaar voor de tweede keer naar Orebic op het schiereiland Peljesac.
Ook weer een schitterende streek in het mooie Kroatie.
Volgens ons is een ENC kastje voor ons zeer de moeite waard om aan te schaffen.
Nu rijst de vraag als wij bij Karlovac de A1 opkomen waar we een kastje kunnen kopen.
Ik las in je artikel dat het bij een benzine station kan in Istrie maar geld dat ook voor de rest van Kroatie?
Mvg Karla K
Beste Karla, de ENC apparaatjes zijn te koop bij de verkooppunten die in dit artikel zijn genoemd: https://hac.hr/en/toll-rates/where-get-prepayment. S.P. staat voor tolkantoor, dit betekent dat dat je een ENC apparaatje kunt kopen bij de 10 genoemde tolkantoren (plus een aantal locaties in Zagreb en ook bij de meeste postkantoren). Je zult dus even moeten kijken welke van deze voor jullie het gunstigst is. Vriendelijke groeten, Karianne.
hallo karianne waar kan ik het best tolbage kopen voor slovenie en kroatie
wij gaan dit jaar met de auto met zijn tweeen naar kroatie en ik heb tolbage nodig
Beste Peter, voor Oostenrijk en Slovenie koop je de tol vignetten gewoon langs de snelweg bij een tankstation (is goedkoper dan vantevoren in NL kopen). Er wordt duidelijk aangegeven waar je ze kunt kopen en de prijzen zijn overal gelijk dus zolang je ze voor de grens of bij de grens koopt zit je goed. Voor Kroatie heb je geen tol vignet nodig. Je betaalt tol op t moment dat je de snelweg verlaat. Zorg dat je het tol bonnetje dat je krijgt als je de snelweg op gaat goed bewaard want deze bepaalt het tolbedrag dat je moet betalen! Vriendelijke groeten, Karianne.
Hoi Karianne,
Allereerst een groot compliment voor alle info op je website en de tijd en energie die je erin gestoken moet hebben, echt top!
Ik heb een vraag. Wij gaan in juli/augustus naar Vodnjan Istrië maar ik kan eigenlijk niets vinden over de toltarieven op de A8 en A9. Als ik op het plaatje hierboven klik krijg ik een foto van een dalmatiër en op het internet staan alleen routes van ongeveer Zagreb tot Zadar. Wij overwegen om een ECN kastje aan te schaffen maar ik weet niet of dat in ons geval voordeliger is want ik kan niets vergelijken. Heb je voor mij toevallig info over de tol op de A8 en A9 of een site waar ik dit kan vinden? Als ik op de Kroatische ANWB site kijk komen deze snelwegen ook niet voor in de tarievenlijst en op de pagina van de ETC staan ze er ook niet tussen. Ik hoop dat je me kunt helpen, alvast erg bedankt!
Groetjes,
Bianca
Beste Bianca, bedankt voor je compliment over de site! De tabellen met de tol tarieven waren weggeraakt, maar ik heb ze nu weer opnieuw op de site gezet. Nu je de tarieven kunt zien, kun je bepalen of het voor jullie voordelinger zou zijn om een ENC apparaatje aan te schaffen. Vriendelijke groeten, Karianne.
ik zou volgende zomer naar KRK willen reizen met caravan.
moet ik telkens ik de krk brug over rijd die18 euro tol
betalen.
dan zou het wel duur worden als je kroatie wil verkennen.grtjs tomas vanuit belgie
Dag Tomas, tol voor de brug naar Krk betaal je alleen als je vanaf het vasteland naar het eiland gaat, niet als je van het eiland naar het vasteland gaat. Het bedrag is 35 kuna, dit is ong. 5 euro. Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste, hoe is het eigenlijk met de criminaliteit?, kun je overal met een gerust hart onze wagen zetten??, wij gaan naar Tisno en this de bedoeling om van daar uit wat uitstapjes te doen. Alvast bedankt voor u tijd. Mvg
Beste Andy, Kroatie is een heel veilig land met relatief weinig criminaliteit. Ik heb hier een artikel over geschreven op onze andere website: https://www.allesoverkroatie.nl/hoe-veilig-is-kroatie/
Vriendelijke groeten, Karianne.
Goedeavond mevrouw/meneer, Wij reizen over de snelweg via snelweg Slovenie Zagreb naar Sibenik met auto en boot. Hoe werkt het ENC tolsysteem? Even stap voor stap, De site is in het engels en dat vind ik best lastig om te volgen.
Alvast bedankt
Beste Jacintha, het ENC (ETC) systeem is alleen financieel aantrekkelijk voor mensen die echt van plan zijn om veel gebruik te maken van de snelweg. Voor een ritje van Zagreb naar Sibenik en terug is het niet winstgevend. De uitleg over het systeem (op de HAK website) is niet even in een paar woorden samen te vatten, daar gaat wel wat tijd in zitten om dat allemaal te vertalen en duidelijk stap voor stap uit te werken. Hier heb ik momentele helaas niet genoeg tijd voor. Kijk ook eens in de comments onder dit artikel en het artikel over snelwegen op onze andere site (AllesOverKroatie), daar vind je ook nog extra info over ENC en de kosten. Misschien kun je iemand vinden die goed Engels spreekt en die de pagina’s op de HAK website even met je door kan nemen? Vriendelijke groeten, Karianne.
Wij zitten nu in Kroatië, enc is top. Geen uur aanschuiven en kost nog geen 15€