Een visum aanvragen in Kroatië

11433 Views

Sinds Kroatië bij de EU aangesloten is, kunnen buitenlanders die zich in Kroatië willen vestigen een tijdelijk visum met een geldigheidsduur van 5 jaar aanvragen. Voorheen was een tijdelijk visum slechts 1 jaar geldig en moest je ieder jaar weer een nieuwe aanvragen. Ik heb dit menig keren moeten doen en ben daarom erg blij dat ik nu een visum heb die 5 jaar geldig is.

Nadat deze periode van 5 jaar erop zit, en je gedurende deze 5 jaar onafgebroken in Kroatië hebt gewoond, kun je een permanent visum aanvragen. Heb je deze eenmaal op zak dan kun je voor de rest van je leven in Kroatië wonen en hoef je niet meer steeds een tijdelijk visum aan te vragen.

Zodra je hebt besloten om in Kroatië te gaan wonen en je arriveert in de plaats waar je je wilt gaan vestigen, moet je je melden bij de politie voor een toeristenvisum van 3 maanden. Het is erg belangrijk dat je dit binnen een paar dagen na aankomst in Kroatië doet als je geen problemen wilt krijgen met je visum aanvraag.

Kroatie in de EU

Binnen deze periode van 3 maanden moet je je aanmelden voor het tijdelijke visum van 5 jaar. Dit is alleen mogelijk in de Kroatische plaats waar je woont/gaat wonen. Bij de aanvraag moet je het toeristenvisum overhandigen, dus zorg dat je deze niet kwijt raakt. Ook deze aanvraag doe je bij de politie omdat in Kroatië burgerzaken op het politiebureau worden geregeld en niet bij de gemeente.

Visum KroatieIk raad je aan om iemand mee te nemen de Kroatisch spreekt om je te helpen met de aanvraag. Ik weet uit eigen ervaring dat men op deze kantoren vaak niet zo goed Engels spreekt en zowieso is het verstandig om iemand bij je te hebben die bekend is met de namen van documenten, termen en procedures in het Kroatisch, omdat dit toch allemaal wel vrij lastig is, het zijn tenslotte geen zaken waar je dagelijks mee te maken hebt.

Indien mogelijk, is het verstandig om vantevoren (voor je naar Kroatië komt) te vragen welke documenten je allemaal nodig hebt, omdat bepaalde documenten vaak door de persoon zelf in Nederland opgehaald moeten worden (bij de afdeling burgerzaken op het gemeentehuis) en niet zomaar even door een familielid of vriend opgehaald kunnen worden om opgestuurd te worden naar Kroatië. Ook moet je vantevoren duidelijk weten welke vorm van legalisatie voor ieder document nodig is, zoals Apostilles bijvoorbeeld.

Ik heb zelf ook al eens problemen gehad met het verkrijgen van documenten uit Nederland terwijl ik in Kroatië was. Ook heb ik problemen gehad met het aanvragen van Apostilles en met vertalingen.

Nederlandse documenten hebben vaak standaard een Engelse vertaling op het document zelf, en soms zelfs ook Duits en/of Frans. Helaas is dit voor de Kroaten niet goed genoeg. Men wil hier voor alle buitenlandse documenten een officiële vertaling van een beëdigd vertaler. Een belangrijk detail: de vertaling moet vanuit het Nederlands naar het Kroatisch worden gedaan. Een vertaling van de Engelse (of Franse of Duitse) tekst op een Nederlands document naar het Kroatisch wordt niet geaccepteerd. Het maakt niet uit waar de vertaler gevestigd is, dit mag in Nederland zijn maar ook gewoon in Kroatië, als het maar een beëdigde vertaler is.

Emigreren naar Kroatie

Een belangrijke voorwaarde voor een tijdelijk Kroatisch visum (van 5 jaar) is dat je iedere maand trouw je ziektekostenverzekering betaalt. Wie niet voor de ziektekostenverzekering betaalt kan zijn of haar visum kwijtraken.

Lees hier alles over de ziektekostenzekering in Kroatië.

Of je in aanmerking komt voor een visum hangt van verschillende factoren af en wordt voor iedere aanvraag afzonderlijk beoordeeld. Ik kan dus niet zomaar zeggen of iemand wel of niet in Kroatië kan komen wonen. Wel weet ik dat mensen die aan kunnen tonen dat ze genoeg financiële middelen hebben om in hun eigen levensonderhoud te voorzien in principe gewoon een visum hebben, mits alle documenten in orde zijn natuurlijk.

Kijk voor meer info over emigreren naar Kroatië hier: 

2 Comments

 1. ik woon al 12 jaar in Hongarije ,heb daar alle benodigde papieren,maar nu wil ik emigreren naar Kroatië,,kan ik mijn Hongaarse documenten ook laten verhalen naar het kroatisch, en telken deze documenten ook,ik heb geen papieren van nl meer,of moet ik dat vanuit nl allemaal weer aanvragen.

  • Beste Janneke, ik heb geen immigratie expertise helaas. Ik heb mijn eigen ervaringen destijds in een artikel verwerkt, en dat artikel is voor het laatst bijgewerkt in 2017. Er kunnen inmiddels al weer dingen veranderd zijn.
   Ik heb de links naar info op de overheidswebsites mbt visa’s en immigratie zojuist aangepast, ik zag dat ze niet meer up-to-date waren.
   Je kunt alle info online vinden en indien je vragen hebt, kun je ook contact opnemen met vize@mvep.hr.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text