Wonen in Dalmatië – Zo zien onze zomers eruit

/
749 Views

Een van de eerste tekenen dat het toeristische seizoen er weer aan zit te komen is de drukte in de meubelzaken en de doe-het-zelf zaken in het voorjaar. Om te zorgen dat alle accommodaties die verhuurd gaan worden er weer pico bello uitzien, gaan de verhuurders aan het klussen en moet er van alles gekocht worden.

Ook wij slaan weer van alles in, lakens, handdoeken, tuinkussens, zonnedoek, buitengordijnen en een hele hoop andere dingen die je (bijna) ieder jaar moet vervangen vanwege de verwoestende kracht van zon, wind en zout. Al met al steken we zo’n twee maanden lang al onze vrije tijd in de voorbereidingen voor de verhuur.

Verhuizen

Naast al het klussen, schoonmaken, wassen en strijken voor de komst van de eerste gasten, moeten er vaak ook een heleboel persoonlijke spullen verhuisd worden. Veel van de accommodaties die in het zomerseizoen worden verhuurd, worden de rest van het jaar namelijk gewoon bewoond door de verhuurders zelf.

Bij ons is dat ook het geval. We verhuren in de zomer ons eigen appartement en wonen dan zelf tijdelijk een verdieping lager, in een appartement dat nog lang niet af is maar waar we ons in de zomer best 4 maanden kunnen redden.

Net een wasserij

Het belangrijkste is dat we in onze tijdelijke accommodatie genoeg plek hebben om te kunnen wassen en strijken voor onze gasten. Voor de verhuur van twee appartementen (ons eigen appartement en dat van onze broer/zwager), moeten er iedere week tientallen dekens, lakens, handdoeken en een hele stapel kussens gewassen worden.

Er moet ruimte zijn voor volle wasmanden, ruimte om te weken, wassen, drogen, strijken en ruimte om te vouwen en alles te bewaren voor de volgende groep gasten. Ons appartement ziet er daarom vaak meer uit als een wasserij dan als een woning.

Nachtzwemmen

Het begin van het zomerseizoen betekent voor de meeste locals ook het begin van een heel ander ritme. Activiteiten die normaal vaak overdag worden gedaan, worden in het zomerseizoen zoveel mogelijk uitgesteld naar ’s avonds, vanwege de hitte. Hier aan de zee gaan de locals ’s avonds bovendien graag even zwemmen, overdag zul je ze niet zo snel aantreffen op het strand.

Wij nemen zelf ook vaak even een duik ’s avonds, meestal tijdens zonsondergang of nog later, als het al donker is, het ligt er net aan hoe druk we zijn. Dit momentje aan de zee is meteen een kans om even bij te kletsen met vrienden en buren, die dan vaak ook komen zwemmen.

Een duik nemen bij zonsondergang

Tot laat buiten

Kinderen spelen tot laat op de avond buiten, soms wel tot middernacht, omdat het te warm is om eerder naar bed te gaan en omdat het overdag te heet is om actief te zijn. ’s Avonds kunnen ze lekker hun energie kwijt. Hoewel je in de zomer dag en nacht overal airco hoort zoemen, wordt airco door de locals relatief weinig gebruikt. Men zet de airco slechts op bepaalde momenten van de dag even aan, bijvoorbeeld tijdens het koken en vlak voor het slapen gaan.

Dit is een van de grootste verschillen tussen gasten en locals. Als je de hele zomer in de hitte moet doorbrengen, is het beter om het maar gewoon te accepteren, je ritme aan te passen en te proberen om eraan te wennen (zo goed en zo kwaad als dat gaat). Er zijn bovendien ook nog heel veel Kroaten die helemaal geen airco hebben, zoals mijn schoonouders bijvoorbeeld.

Wassen …

Hoewel de kinderen een relaxte zomervakantie hebben van bijna 3 maanden (half juni tot begin september) wordt er door veel volwassenen extra hard gewerkt in de zomer. Het poetsen en wassen voor gasten is een extra baan waar veel tijd in gaat zitten. Wij hebben het geluk dat we allebei vanuit huis werken en onze banen met het schoonmaakwerk kunnen combineren op een manier die voor ons het beste werkt.

’s Ochtends hebben we meestal een paar uurtjes rustig de tijd om online te werken voordat onze gasten uitchecken. Na het uitchecken kunnen we meteen beginnen met het draaien van wassen en in de tussentijd gaan we door met ons online werk. Gemiddeld hebben we zo’n 8 ladingen was per wisseling, die we verdelen over twee dagen.

… en poetsen

’s Avonds beginnen we met schoonmaken, nadat we klaar zijn met werken en als de ergste hitte voorbij is. Net als de was, verdelen we het schoonmaken ook over twee dagen. ’s Avonds doen we het gedetailleerde schoonmaakwerk en de volgende ochtend beginnen we met het zwaardere werk zoals ramen lappen, stofzuigen, dweilen, bedden opmaken en daarna nog de tuin en het trappenhuis aanvegen.

Meestal zijn we ’s avonds een uurtje of vier bezig en de volgende ochtend opnieuw een uurtje of vier. Tenslotte zijn we ’s middags, net voordat de nieuwe gasten komen, nog een poosje bezig met de ‘finishing touches’, zoals voorraden aanvullen, verse bloemen plukken voor op tafel, koel drinken klaarzetten, de kamerplanten verzorgen en dat soort dingen.

Wat we nog missen

Het is altijd weer een fijn moment als een appartement klaar is voor de komst van de volgende gasten. We zijn dan ook echt afgemat en nemen na het inchecken meestal een paar uurtjes rust om bij te komen. ’s Avonds beginnen we met strijken zodat we weer op tijd nieuw bedlinnen klaar hebben liggen. Het strijken is een van de meest tijdrovende klussen in de zomer, er gaan meestal wel 3 avonden per week in zitten.

We zouden het strijken, en eventueel ook het wassen, graag uitbesteden, maar helaas bieden de wasserijen hier in de omgeving geen gunstige services voor particuliere verhuurders. Dit is een van de dingen die me vaak opvalt, hier aan de kust is bijna iedereen een particuliere verhuurder, maar services afgestemd op verhuurders (qua volumes en prijzen) zijn er niet of nauwelijks.

Allerlei verhalen

Het contact met gasten is altijd weer anders. Sommige gasten zien we alleen met de check-in en check-out, terwijl we met andere gasten dagelijks een praatje maken. We laten het helemaal aan de mensen zelf over, iedereen is anders.

Een ding is zeker, de zomer is absoluut niet saai. Het is een komen en gaan van mensen uit allerlei landen en met allerlei verhalen. Het is heel interessant om de cultuurverschillen te zien, de verschillende manieren waarop mensen hun vakantie vieren, en ook de uiteenlopende reacties op Kroatië als vakantiebestemming.

Blij met de herfst

De zomer is een levendige maar ook een vermoeiende periode. Het is toch altijd weer een opluchting als de drukte en de hitte voorbij zijn, we weer lekker terug kunnen verhuizen naar onze eigen woning en we weer wat vrije tijd hebben. Onze kinderen denken daar trouwens heel anders over. Na 3 zorgeloze maanden vakantie moeten ze weer naar school. Blije ouders, verdrietige kids. Het contrast is groot.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text