Vakantietips · 31 oktober 2019

Jadrolinija veerboot

Veel voorkomende misvattingen over Kroatië

We hebben een lijstje gemaakt met veel voorkomende misvattingen over Kroatië, om te zorgen dat je nóg beter geïnformeerd op reis kun gaan.

 “Toeristen betalen te veel in Kroatië”

Kroatië is al lang geen goedkoop vakantieland meer. De prijzen in Kroatië zijn een direct gevolg van de hoge belastingen in het land, wat zowel toeristen als inwoners voelen in hun portemonnee. Uiteraard stijgen de prijzen in toeristische hotspots in het hoogseizoen, maar door de populaire plekken te vermijden kun je aardig wat geld besparen. Wil je weten hoe je bijvoorbeeld goedkoop kunt uit eten kunt gaan in Kroatië, lees dan hier verder.

 “Als ik een motorbootje of jetski kan huren zonder vaarbewijs, is het dus niet verplicht om een vaarbewijs te hebben”

Voor alle gemotoriseerde boten en voor jetski’s is een vaarbewijs verplicht. Verhuurders die je iets anders proberen wijs te maken vinden hun eigen inkomsten belangrijker dan de veiligheid van hun klanten. In ons artikel over varen met een klein motorbootje in Kroatië lees je er alles over.

 “Ik kan met de veerboot langs de hele Kroatische kust varen”

Helaas is dit niet mogelijk, omdat de afstanden hiervoor te groot zijn. Je kunt soms wel binnen een bepaalde eilandengroep van het ene naar het andere eiland varen, maar niet tussen de verschillende eilandengroepen. Er zijn twee uitzonderingen, de catamarans van Pula naar Zadar en van Split naar Dubrovnik, maar er is geen optie om langs de hele kustlijn te varen. Lees er hier meer over.

Jadrolinija veerboot

 “Het maakt niet uit waar in Kroatië ik op vakantie ga, als ik maar leuke accommodatie vindt”

Kroatië heeft niet alleen verschillende landschappen en duidelijke verschillen in cultuur, gastronomie en architectuur, maar ook verschillende klimaten. Lees daarom eerst meer over de verschillende regio’s op onze site, voordat je ergens accommodatie boekt. Begin bijvoorbeeld met dit artikel over de verschillende kustgebieden.

 “Ik kan met de trein door heel Kroatië reizen”

Het spoornetwerk in Kroatië is beperkt en treinen rijden langzaam. In het noordelijke deel van het land is het zeker mogelijk om met de trein te reizen, maar hoe verder naar het zuiden, hoe moeilijker het wordt. Bovendien rijden er geen treinen ten zuiden van Split. De beste vorm van openbaar vervoer in Kroatië is de bus.

 “Kroatië is een onveilig vakantieland”

Kroatië is een land met weinig geweld en weinig misdaad, zoals we ook hebben geschreven in ons artikel “Hoe veilig is Kroatië”. Je kunt overal veilig over straat lopen, ook ’s avonds laat en ook als je alleen bent. Waar je in de zomer wel voor moet uitkijken is diefstal, net als in alle andere toeristische landen. Vooral op het strand slaan dieven graag toe.

 “In het hoogseizoen kan ik zonder problemen op de bonnefooi naar Kroatië reizen”

We ontvangen nog regelmatig reacties van mensen die schrijven dat ze ergens in het hoogseizoen zonder reservering terecht konden. Uiteraard is dit mogelijk als er een ‘gat’ van een paar dagen tussen twee reserveringen zit, maar je moet dus wel geluk hebben. We raden het niet aan om op de bonnefooi op vakantie te gaan, tenzij je heel stressbestendig bent. Lees er hier meer over.

makarska-stranden

 “Kraanwater drinken is gevaarlijk in Kroatië”

Je ziet in de supermarkten veel mensen bronwater kopen, maar het kraanwater is van hoge kwaliteit en kan dus gewoon gedronken worden. Het kraanwater smaakt niet overal hetzelfde, dus als je het niet lekker vindt, is bronwater een goede en betaalbare optie. Het beste bronwater in Kroatië is van het merk Jana, dat al veel internationale prijzen heeft gewonnen.

 “Met een reservering voor de veerboot ben ik van een plek aan boord verzekerd”

Helaas is een reservering geen garantie dat je aan boord komt. Je zult ruim op tijd je auto in de rij voor de veerboot moeten parkeren om zeker te zijn dat je aan boord kunt. Heb je van tevoren geen tickets gekocht, dan zet je eerst je auto in de rij en ga je vervolgens naar het ticketkantoor.

 “Ik kan gemakkelijk alle regio’s bezoeken tijdens één vakantie”

Veel mensen onderschatten de afstanden in Kroatië. Wil je een roadtrip maken en ben je erop ingesteld om veel in de auto te zitten, dan kun je in een week of twee heel veel zien. Dit vergt wel de nodige energie en een hele goede planning. Doe je het liever rustig aan, beperk je vakantie dan tot één of twee regio’s.

 “Kroatië heeft weinig zandstranden en is daarom niet geschikt voor een strandvakantie”

Wie van zandstranden houdt, kan zeker wel terecht in Kroatië, maar de keuze is beperkt. Gelukkig is er bijna 6000km aan kustlijn (inclusief de eilanden) met prachtige rotsstranden en kiezelstranden. Er is voor ieder wat wils, van verscholen stranden midden in de natuur tot stadsstranden en luxe beachclub stranden.

“Kroatië heeft slechte wegen”

De wegen in Kroatië zijn, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, van goede kwaliteit. Dit geldt niet alleen voor de snelwegen maar ook voor de kustroute en andere doorgaande wegen. Dus wie met de camper of caravan naar Kroatië reist, hoeft zich geen zorgen te maken, hoewel je dan misschien niet altijd buiten de gebaande paden kunt reizen.

“In het hoogseizoen is het té druk in Kroatië”

Het ligt er helemaal aan waar je naartoe gaat. Je zult merken dat het enorm druk is in Plitvice en Krka, in de populaire badplaatsen, op de grote campings en op de goed bereikbare stranden. Kies daarom voor een van de vele kleine, ‘onbekende’ kustplaatsjes. Ook in deze plaatsjes vind je genoeg accommodatie, maar is het wel een stuk rustiger. En ga met de auto, mountainbike of kajak op zoek naar een verscholen rotsstrand in de natuur, vraag de locals om tips.

“In de populaire kustplaatsen is veel overlast van jongeren die uitgaan”

Kroatië kiest er bewust voor om geen partybestemming voor jongeren te worden. Jongeren kunnen in Kroatië op een aantal locaties heel goed terecht, zoals op het Zrce partystrand op het eiland Pag, waar de hele zomer lang gefeest wordt, en op vaste locaties waar ‘s zomers muziekfestivals voor jongeren georganiseerd worden. In de kustplaatsen kun je uiteraard wel uitgaan, maar alles met mate.

“Kroaten zijn onvriendelijke mensen”

Wie het hele jaar door in Kroatië woont, merkt het verschil in de houding van mensen al snel. In het zomerseizoen hebben veel mensen een grote werkdruk, waar niet iedereen even goed mee om kan gaan. Bovendien werkt het warme weer ook niet echt mee, dat ondervinden wij zelf ook iedere zomer weer. De warmte heeft veel effect op je humeur, je productiviteit, je energieniveau en noem maar op. In de winter is iedereen meer ontspannen en uiteraard ook vriendelijker tegen elkaar.

Rogoznica, Kroatie

“Kroatië is uitsluitend een goede bestemming voor de zomervakantie”

Zagreb is het hele jaar door de moeite van een bezoek waard, maar langs de kust begint het toeristische seizoen meestal rond de Pasen. Buiten het hoogseizoen om (juli en augustus) zijn de maanden mei, juni, september en oktober de beste maanden voor een vakantie in Kroatië. Het weer is dan ideaal om veel te ondernemen en bovendien kan er vaak ook in zee gezwommen worden. Op onze site lees je meer over vakantie in Kroatië in het voorjaar en najaar.

“Op de eilanden zijn geen supermarkten, winkels, pinautomaten, etc.”

Van de meer dan 1000 eilanden zijn er een flink aantal met geen tot weinig voorzieningen, sommige hebben zelfs geen elektriciteit en stromend water. Dit heeft alles te maken met het feit dat er haast geen permanente inwoners zijn. Dit zijn dus ook niet de eilanden waar je zo snel terecht zult komen, tenzij je bewust op zoek bent naar een ‘Robinson Crusoe vakantie’. Alle bekende, toeristische eilanden (zoals Krk, Cres, Pag Hvar, Brac, Korcula, etc) hebben alle voorzieningen die je op het vasteland ook vindt.

“Kuna’s kun je het beste vanuit Nederland/België meenemen”

Veel contant geld meenemen op vakantie is nooit een goed idee. In Kroatië kun je overal pinnen en in veel winkels en restaurants kun je met je creditcard of pinpas betalen. Check op de website van je bank wat de kosten zijn voor pinnen en voor betalen met je bankpas/creditcard in het buitenland, dan weet je precies waar je aan toe bent. Kies tijdens het pinnen altijd voor “without conversion”, zodat je de meest gunstige wisselkoers krijgt, namelijk die van je eigen bank.