Campings in Dalmatië

15695 Views

Dalmatië staat bekend om haar kleinschaligheid wat betreft campings. Hier draait alles om de ligging in de natuur, meestal direct aan zee of slechts gescheiden van de zee door een rustig kustpad.

De stranden zijn vaak een combinatie van natuurlijke rotsstranden, zonneplateaus en (aangelegde) kiezelstranden, zodat er voor iedere vakantiegang wat wils is. Ook al is het terrein rotsachtig en met hellingen, toch kun je op de campings in Dalmatië goede staanplaatsen vinden, vaak zijn deze aangelegd op terrassen.

Populaire campings in Noord-Dalmatië:

Populaire campings in Midden-Dalmatië:

Populaire campings in Zuid-Dalmatië:

  • Camping Lavanda (Orebic)
  • Camping Nevio (Orebic)
  • Camping Solitudo (Dubrovnik)

De zomers in Dalmatië zijn heet, vaak met temperaturen van 30 graden of hoger, en met een gemiddelde zeetemperatuur van 25 graden. Gelukkig bieden veel campings staanplaatsen onder de bomen (meestal dennenbomen), om zo voor de nodige verkoeling te zorgen.

Er zijn een aantal grote campings in Dalmatië, met veel voorzieningen waaronder zwembaden en stacaravans, maar het overgrote deel bestaat uit kleine campings, die vaak niet meer bieden dan een kleine supermarkt, een restaurantje, een bar en eventueel wat sportveldjes of een speeltuin.

Campings in Dalmatie

Veel campings liggen aan de Magistrale, de bekende kustroute van Dalmatië, en net als in Istrië liggen ze meestal buiten de kustplaatsen. Maar het voordeel van de ligging aan de Magistrale is dat je met de auto gemakkelijk en snel de kustplaatsen kunt bereiken en op zoek kunt gaan naar mooie stranden in de omgeving.

Op de magistrale mag gefietst worden, maar het is niet altijd even veilig. Buiten de bebouwde kom wordt er namelijk 80km/uur gereden en er is geen fietspad of fietsstrook.

Wil je graag in een kustplaats kamperen (in plaats van erbuiten), dan heb je in bijna alle plaatsjes wel de keuze uit een aantal minicampings. Ze liggen niet altijd direct aan zee maar meestal wel op loopafstand van de zee. Het voordeel van deze minicampings is dat je op loopafstand van winkels, restaurants en supermarkten verblijft en dus minder de auto nodig hebt.

Wil je graag fietsen, dan heb je ook hier met meeste aan een mountainbike vanwege de hellingen en de vele offroad paden.

It is main inner container footer text