Home » De snelwegen van Kroatië

De snelwegen van Kroatië

Gedurende de laatste 10 jaar is er in Kroatië hard gewerkt aan het nieuwe snelwegennetwerk.

De eerste keer dat we naar Kroatië op vakantie gingen, in 2003, moesten we nog over de binnenwegen rijden om onze bestemming in Šibenik (Dalmatië) te bereiken. We kregen te maken met veel files en langzaamrijdend verkeer en het kostte ons bijna een hele dag om van Zagreb naar Šibenik te rijden. Gelukkig behoort dit nu allemaal tot het verleden en kun je in slechts 3 uur van Zagreb naar Šibenik rijden over de snelweg.

Op dit moment (juni 2012) kun je bijna helemaal tot het zuiden van Dalmatië rijden over de snelweg. Alleen het laatste deel van de snelweg is nog niet af: van Vrgorac naar Dubrovnik.

Snelwegen A8 en A9 lees hier alles over de snelwegen A8 en A9 van Istrië

Snelweg A1 Zagreb – Dubrovnik:

Een totale afstand van 467km snelweg van Zagreb naar Vrgorac is nu af. Vanaf de laatste afrit is het nog ongeveer 90 km naar Dubrovnik. Om van Zagreb naar Dubrovnik te rijden moet je rekenen op een reistijd van ongeveer 8 uur.

Let op: in het plaatsje Neum, aan de kustroute, ga je een klein stukje door Bosnië & Hercegovina heen, hier worden paspoorten gecontroleerd.

Momenteel is het tol tarief van Zagreb naar Zadar 105 kuna, van Zagreb naar Split 157 kuna en van Zagreb naar Vrgorac 191 kuna.

Snelweg A6 Zagreb – Rijeka:

De 140km lange snelweg van Zagreb naar Rijeka is af sinds 2008 en het totale tol tarief voor deze afstand is 60 kuna.

Voertuig categorieen op de A1 en de A6:

 De volgende categorieen worden gebruikt, afhankelijk van het type voertuig:

 • Categorie Ia – Motorvoertuigen met de kenmerken van een motor met twee, drie of vier wielen
 • Categorie I – Motorvoertuigen met twee assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as. Met uitzondering van    motorvoertuigen uit categorie IIb.
 • Categorie IIa – Motorvoertuigen met drie of meer assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as.
 • Categorie IIb – Motorvoertuigen met twee assen met een hoogte van meer dan 1.90m en een maximum toegestaan gewicht van 3500kg.
 • Categorie III – Motorvoertuigen met twee of drie assen met een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as, een maximum gewicht van meer dan 3500kg, inclusief motorvoertuigen van categorie IIb met een aanhanger.
 • Categorie IV – Motorvoertuigen met vier of meer assen, een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as en een maximum gewicht van meer dan 3500kg.

Tol tarieven A1 Zagreb – Split – Dubrovnik:

 Tol tarieven A6 Zagreb – Rijeka:

 Betalingsmogelijkheden:

Op de Kroatische snelwegen kun je met je credit card betalen en met contact geld in kuna’s en in euro’s. Wanneer je in euro’s betaalt krijg je wisselgeld in kuna’s terug. Ook heb je de mogelijkheid om electronisch te betalen; via ENC. Lees meer over ENC in ons artikel over de snelwegen van Istrië.

Nuttige afritten op de A1:

 A1 Zagreb: nadat je de afrit A1 Zagreb hebt genomen, heb je de volgende mogelijkheden: A3 Ljublijana, A5 Osijek, A2 Varaždin, A4 Goričan en Zagreb Centrum.

A1 Karlovac: dit is de afrit die je moet nemen voor een bezoek aan Nationaal Park Plitvice.

A1 Žuta Lokva: deze afrit is aan te raden als je naar Senj, Novi Vinodolski, het eiland Rab of het eiland Pag gaat.

A1 Otočac: de kortste route naar Nationaal Park Sjeverni Velebit.

A1 Gospić: de kortste route naar Karlobag en de veerboot naar Pag stad. Hier kun je ook de D25 bereiken die naar de D1 leidt in Korenice (de route naar de Plitivice meren).

A1 Gornja Ploča: deze afrit is aan te raden als je vanuit het zuiden komt en Nationaal Park Plitvice wilt bezoeken.

A1 Sveti Rok: afrit naar Gračac en Knin (als je vanuit het noorden komt). Het komt soms voor dat de snelweg bij Sveti Rok gesloten is vanwege sterke Bura (wind). In dit geval zul je bij deze afrit (komende vanuit het noorden) de snelweg moeten verlaten om de oude bergroute te gebruiken.

A1 Maslenica: de afrit voor Starigrad en Nationaal Park Paklenica. In geval van Bura (zie boven) zul je (komende vanuit het zuiden) bij deze afrit de snelweg moeten verlaten om de oude bergroute te gebruiken.

A1 Posedarje: afrit voor de Paški most (brug) naar het eiland Pag.

A1 Zadar Zapad (west): afrit voor Zadar, Petrčane, Nin, Zaton en Vir.

A1 Zadar Istok (oost): afrit voor Zadar, Zemunik (vliegveld Zadar), Bibinje en Sukošan.

A1 Benkovac: afrit voor Biograd na Moru, Turanj en Pakoštane.

A1 Pirovac: afrit voor Murter en voor Pakoštane (komende vanuit het zuiden) en Vodice (komende vanuit het noorden).

A1 Skradin: afrit voor het lagere deel van Nationaal Park Krka.

A1 Šibenik: afrit voor Šibenik, Primošten, Rogoznica, Marina (komende vanuit het noorden) en voor Vodice en Nationaal Park Krka wanneer je vanuit het zuiden komt.

A1 Prgomet: afrit voor Trogir, Segt Vranjica, Marina, het eiland Čiovo en Kaštela. 

A1 Dugopolje: afrit voor Split, Podstrana, Sinj, Omiš, Kaštela en de eilanden Brač, Hvar, Vis.

A1 Blato na Cetini: afrit voor Omiš, Dugi Rat en Lokva Rogoznica.

A1 Šestanovac: afrit voor Mimice, Pisak, Breal, Makarska en Tućepi (komende vanuit het noorden).

A1 Ravča: afrit voor Makarska (Zuid), Tućepi, Podgora, Igrane, Zaostrog en Ploće.Let op: de weg van Ravča naar Ploće is vrij lastig voor caravans.Nuttige afritten op de A6:

A6 Delnice: afrit voor Nationaal Park Risnjak.

A6 Vrata: afrit voor het eiland Krk en Crikvenica.

A6 Rijeka (Kun): eindpunt van de snelweg A6, verbindingspunt voor de snelwegen van Istrië om gemakkelijk steden zoals Umag, Novigrad, Rovinj, Vrsar, Poreč en Pula te bereiken.

Kroatische wegenwacht:

Indien je hulp nodig hebt op de weg dan kun je de Kroatische wegenwacht (HAK)  bereiken op +385 1 987.

Op de website van de wegenwacht www.hak.hr vind je nog veel meer info over de Kroatische wegen (website in het Engels beschikbaar).  De HAK heeft ook een telefoonnummer voor algemene verkeersinformatie: +385 1 4640 800 . Toets ‘3’ voor informatie in het engels.

8 Comments »

 • Edward zegt:

  Hallo, wij gaan 18 november met een 9 personen in een busje naar Kroatië(Rovinj) weet iemand ook een makkelijke weg om te rijden van nederland Zwolle naar Rovinj en wat je hier eventueel aan tol moet betalen? Heb je voor Kroatië ook nog een vignet nodig. Als je tol betaald kun je dat gewoon doen in euro en tanken? Hoop dat er iemand is die ons kan helpen met deze vragen

  • Karianne zegt:

   Beste Edward. Wij gebruiken ViaMichelin als routeplanner. Je krijgt dan de beste route, met allerlei extra info, zoals reistijd, benzinekosten, tol bedragen die je moet betalen etc. Alles over de snelwegen, tol in Kroatie, het betalen van tol, etc. vind je hier: http://www.allesoverkroatie.nl/snelwegen-kroatie/ Je betaalt tol voor het traject dat je hebt afgelegd op een specifieke snelweg in Kroatie, er is dus geen vignet voor snelweggebruik in het hele land. Ik denk niet dat euro’s bij tankstations worden geaccepteerd, je zou dus kuna’s mee moeten nemen (of om moeten wisselen bij de grens) of met je bankpas/creditcard moeten betalen. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 • karla zegt:

  Beste Karianne,

  Bedankt voor de gebruiksvriendelijke website over het prachtig Kroatië.
  Ondanks dat we al jaren in dit mooie land komen bezoek ik nog regelmatig de website.
  Dit jaar gaan we naar camping split in Stobrec. Wij hebben dit jaar ook voor 1 nacht een appartement rond Dubrovnik geboekt zodat we 2 dagen de tijd hebben voor deze mooie stad.
  Nu weet ik dat je door Bosnië heen gaat als je met de auto gaat, en zie ik op jou website dat je dan je paspoort moet laten zien.
  Maar volgens de berichten in Nederland kun je ook met je identiteitskaart door Bosnië reizen. Kun je me helpen met het goed antwoordt want anders kan ik het appartement wel afzeggen.

  Alvast bedankt voor de moeite,

  Karla

 • Niels de Boer zegt:

  Beste Karianne,

  Over anderhalve week vertrek ik voor 2,5 week naar het zuidelijkste puntje van Istrië. We gaan met de auto en hebben de nodige tolvignetten voor Oostenrijk al in huis.

  Nu las ik vandaag dat je maar heel beperkt met je pinpas kan betalen bij tankstations. Kan jij me daar iets meer over zeggen? Het lijkt me knap onhandig om steeds een berg geld te moeten halen om brandstof te kunnen betalen.

  Graag verneem ik van je en natuurlijk complimenten voor je buitengewoon informatieve website!

  Met groet,
  Niels de Boer

  • Karianne zegt:

   Beste Niels, bedankt voor je complimenten over de site! Wij tanken als het even kan bij een INA tankstation en kunnen daar altijd met onze bankpas betalen. Zowieso kun je bij tankstations langs de snelweg gewoon pinnen. Misschien dat sommige kleinere tankstations aan lokale wegen alleen contant geld accepteren. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Danny Kezier zegt:

  Nog een tip over tol betalen in Kroatië!
  Als je op doorreis gaat naar Montenegro of verder, kan je in Kroatië ook tol met je pinpas betalen (let op Maestro logo op je pinpas).
  Je hoeft (ja ik vond het ook vreemd) geen pincode in te voeren.
  Scheelt weer wisselgeld in Kuna’s die je terug krijgt, en waarschijnlijk toch meer gebruikt.

Laat een reactie achter!

hieronder Voeg je commentaar, of trackback van je eigen site. U kunt ook Comments Feed via RSS.

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.