Home » Prijzen in Kroatië en je vakantie budget

Prijzen in Kroatië en je vakantie budget

Het is me opgevallen dat er ieder jaar reacties komen van mensen die verrast zijn door de prijzen voor bepaalde dingen in Kroatië, daarom heb ik besloten om een gids te schrijven met tips om de kosten onder controle te houden tijdens je vakantie.

Kroatië is over het algemeen geen duur vakantieland maar net als in alle andere vakantielanden zijn er bepaalde touristenvallen die een groot gat kunnen slaan in je vakantiebudget. Hieronder beschrijven we wat je kunt doen om dit te voorkomen en hoe je je kosten op vakantie kunt verlagen.

Als je meer wilt weten over prijzen in Kroatië kun je de volgende artikelen lezen ‘Wat kost een vakantie in Kroatië?‘ &  ‘Boodschappen doen in Kroatië ‘

Prijzen voor mobiele telefonie in Kroatië:

Op onze website Kroatie Vakantieland hebben we een artikel geschreven over prijzen voor mobiel bellen in Kroatië. Klik hier om dit artikel te lezen.

Budget tip – hoe voorkom je hoge mobiele kosten?

 1. Check het tarief van je provider voor roaming in Kroatië vóór je op vakantie gaat
 2. Zet je mailbox uit, of nog beter: zet je mobiele telefoon uit
 3. Gebruik internationale telefoonkaarten die je bij postkantoren en kiosks in Kroatië kunt kopen
 4. Maak gebruik van internetcafés, die kun je in bijna alle toeristische plaatsen in Kroatië vinden
 5. Koop een Kroatische SIM kaart en gebruik die om gesprekken te ontvangen
 6. Indien je je eigen laptop meeneemt kun je een Kroatische mobiele datacard kopen (voor kleinere hoeveelheden data zijn deze voordeliger.

Prijzen voor openbaar vervoer, taxi’s en transfers:

 Als je niet met je eigen auto komt en geen auto wilt huren, heb je vier mogelijkheden voor vervoer. De duurste optie is het nemen van een taxi. De prijzen van taxi’s zijn hoog en variëren van taxi tot taxi dus je kunt het beste deze manier van vervoer vermijden.

Het op één na duurste soort vervoer is de (vantevoren geboekte) transfer. Deze kost zo’n 1.20 tot 1.50 euro per kilometer voor een chauffeur met 3 passagiers. Ookal zijn deze transfers duur, je weet tenminste wel vantevoren precies wat je moet betalen. En als je met een groep van 4 tot 8 personen bijvoorbeeld een vliegveld-transfer neemt dan valt de prijs nog wel mee en het voordeel is dat je er veel tijd mee kunt besparen.

Budget tip – Als je een vakantie boekt in privé-accommodatie (appartement, familiepension, etc) kun je vantevoren met de eigenaar overleggen of je door hem/haar opgehaald kunt worden van het vliegveld, dit kan je aanzienlijk schelen in de kosten.

Veel vliegvelden die dichtbij grote steden liggen, hebben een speciale bus die regelmatig van het centrum naar het vliegveld, en terug, rijdt.

Trein – vanwege het berg- en rots landschap in Kroatië is er geen uitgebreid trein-netwerk. Je kunt wel van de ene grote stad naar de andere reizen per trein (bijv. van Zagreb naar Rijeka, Zadar of Split) maar reizen per trein is niet echt ideaal.

Bus – reizen per bus is de meest populaire vorm van vervoer in Kroatië en er zijn talrijke busverbindingen tussen steden en grotere plaatsen. De prijzen zijn laag vergeleken met andere vormen van vervoer en de dienstregeling is vrij nauwkeurig en betrouwbaar.

Budget tip – In steden kun je vaak buskaartjes met korting kopen in de kiosks bij de grotere busstations.

Kosten voor autorijden in Kroatië:

Bezineprijzen – kijk voor de actuele prijzen op de website van INA

Tol – op de snelwegen in Kroatië moet tol betaald worden (klik op de link voor meer info over snelwegen en tol tarieven).

Denk eraan dat lokale wegen erg druk kunnen zijn tijdens het zomerseizoen, maar als je geen haast hebt kun je geld besparen door lokale wegen te gebruiken in plaats van snelwegen.

Boetes – De Kroatische politie voert vaak snelheidscontroles uit op lokale wegen dus we adviseren je om je aan de maximumsnelheid te houden. Op de snelweg gebruikt de politie burgerauto’s om snelheidsovertreders te pakken.

De alcohollimiet in Kroatië is 0.5 promille.

Tijdens de zomertijd is autoverlichting overdag niet verplicht maar tijdens de wintertijd wel.

Het boeken van privé-accommodatie in Kroatië:

 Voor de laagste accommodatiekosten kun je het beste buiten het hoogseizoen op vakantie gaan. Vooral in mei en oktober zijn er veel aanbiedingen wat betreft accommodatie. Wil je in het hoogseizoen op vakantie dan zijn hier wat handige tips:

Bedrijven die privé-accommodatie aanbieden zijn onder te verdelen in twee groepen:

1) Bureau’s die als tussenpersoon functioneren. Ze staan in contact met verhuurders van accommodatie en behalve de prijs voor de accommodatie betaal je 20 tot 30% commissie aan het bureau. Tijdens het boekingsproces heb je alleen contact met het bureau, niet met de verhuurder.

2) Bedrijven die via internet acccommodatie aanbieden waarbij de klant direct contact op kan nemen met de verhuurder. De verhuurder betaalt het bedrijf voor het promoten van zijn of haar accommodatie en er zijn geen extra kosten voor de klant.

Zoals je al wel begrijpt is de tweede optie een stuk goedkoper. Het nadeel kan zijn dat je soms wat geduld moet hebben voordat de verhuurder reageert op je bericht. Veel verhuurders zijn het niet gewend om dagelijks emails te lezen en te reageren. Maar aangezien je op deze manier veel geld kunt besparen is het toch wel de moeite waard.

Budget tip – als je flexibel bent wat betreft je de dagen waarop je arriveert en vertekt dan kun je op zoek gaan naar accommodatie van bijvoorbeeld woensdag tot zaterdag (de week erop) in plaats van zaterdag tot zaterdag. Omdat het voor bureau’s en verhuurders moeilijk kan zijn om huurders te vinden voor afwijkende dagen kun je onderhandelen over de prijs (bijv. 1 of 2 overnachtingen gratis).

Als je met het vliegtuig naar Kroatië komt, kun je zoeken naar accommodatie waarbij de verhuurder je, voor een vergoeding, op wil halen van het vliegveld om zo de kosten van een taxi of transfer te besparen. Veel websites die accommodatie aanbieden, hebben de optie om ‘transfer’ te selecteren in de zoekcriteria.

Sommige verhuurders bieden hun gasten bijvoorbeeld een barbeque avond aan, of gratis wijn of olijfolie. Hier kun je ook rekening mee houden als je accommodatie zoekt.

 Andere nuttige tips over accommodatie in  Kroatië:

 Heel zelden gebeurt het dat verhuurders zich niet aan de afspraken houden, dit is op zich niet zo’n groot probleem maar je moet wel oppassen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voor iedere toerist die een nacht door brengt in zijn of haar accommodatie moet de verhuurder toeristenbelasting betalen (ongeveer 1 euro per nacht). Dit is een eenvoudige procedure die de verhuurder zelf hoort te regelen op het politiebureau. Als je reserveert, zorg er dan voor dat je controleert of de belasting is inbegrepen in de prijs. Als de verhuurder je vraagt om zelf naar de politie te gaan om de toeristenbelasting te betalen moeten weet je dat er iets aan de hand is. De kans is dan groot dat de verhuurder zijn accommodatie illegaal verhuurt.

Volgens de Kroatische wet moet er toeristenbelasting betaalt worden voor iedere overnachting in Kroatië (ook als je bij vrienden verblijft). Je kunt een bekeuring krijgen als je naar Kroatië reist zonder iets geboekt te hebben en dus niet aan kunt tonen dat je belasting hebt betaald, maar in realiteit gebeurt dit zelden.

Nog een laatste tip: het komt soms voor dat de afstanden die worden omschreven op websites niet kloppen, daarom is het verstandig om dit zelf te controleren op Google Maps.

Meer weten over privé-accommodatie? Lees dan ook eens ons artikel ‘Alles over Prive Accommodatie‘ op onze website Kroatie Vakantieland.

Voor nog meer info over geldzaken:  Betalen in Kroatie

Laat gerust een berichtje achter als je vragen of opmerkingen hebt over prijzen in Kroatië.

2 Comments »

 • Hayley zegt:

  Beste,

  Hartelijk bedankt voor jullie mooie website. Heel handig! Ik kon helaas niets terug vinden over pinnen of betalen met credit card. Raden jullie mij aan om vooraf geld te wisselen in Nederland of is het voordeliger om dat bij een geld wissel kantoor in Kroatie zelf te doen? Is pinnen of met credit card betalen gebruikelijk in Kroatie?

  Groetjes,
  Hayley

Laat een reactie achter!

hieronder Voeg je commentaar, of trackback van je eigen site. U kunt ook Comments Feed via RSS.

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.