Home » Prijzen in Kroatië en je vakantie budget

Prijzen in Kroatië en je vakantie budget

Het is me opgevallen dat er ieder jaar reacties komen van mensen die verrast zijn door de prijzen voor bepaalde dingen in Kroatië, daarom heb ik besloten om een gids te schrijven met tips om de kosten onder controle te houden tijdens je vakantie.

Kroatië is over het algemeen geen duur vakantieland maar net als in alle andere vakantielanden zijn er bepaalde touristenvallen die een groot gat kunnen slaan in je vakantiebudget. Hieronder beschrijven we wat je kunt doen om dit te voorkomen en hoe je je kosten op vakantie kunt verlagen.

Als je meer wilt weten over prijzen in Kroatië kun je de volgende artikelen lezen ‘Wat kost een vakantie in Kroatië?‘ &  ‘Boodschappen doen in Kroatië ‘

Prijzen voor mobiele telefonie in Kroatië:

Op onze website Kroatie Vakantieland hebben we een artikel geschreven over prijzen voor mobiel bellen in Kroatië. Klik hier om dit artikel te lezen.

Budget tip – hoe voorkom je hoge mobiele kosten?

 1. Check het tarief van je provider voor roaming in Kroatië vóór je op vakantie gaat
 2. Zet je mailbox uit, of nog beter: zet je mobiele telefoon uit
 3. Gebruik internationale telefoonkaarten die je bij postkantoren en kiosks in Kroatië kunt kopen
 4. Maak gebruik van internetcafés, die kun je in bijna alle toeristische plaatsen in Kroatië vinden
 5. Koop een Kroatische SIM kaart en gebruik die om gesprekken te ontvangen
 6. Indien je je eigen laptop meeneemt kun je een Kroatische mobiele datacard kopen (voor kleinere hoeveelheden data zijn deze voordeliger.

Prijzen voor openbaar vervoer, taxi’s en transfers:

 Als je niet met je eigen auto komt en geen auto wilt huren, heb je vier mogelijkheden voor vervoer. De duurste optie is het nemen van een taxi. De prijzen van taxi’s zijn hoog en variëren van taxi tot taxi dus je kunt het beste deze manier van vervoer vermijden.

Het op één na duurste soort vervoer is de (vantevoren geboekte) transfer. Deze kost zo’n 1.20 tot 1.50 euro per kilometer voor een chauffeur met 3 passagiers. Ookal zijn deze transfers duur, je weet tenminste wel vantevoren precies wat je moet betalen. En als je met een groep van 4 tot 8 personen bijvoorbeeld een vliegveld-transfer neemt dan valt de prijs nog wel mee en het voordeel is dat je er veel tijd mee kunt besparen.

Budget tip – Als je een vakantie boekt in privé-accommodatie (appartement, familiepension, etc) kun je vantevoren met de eigenaar overleggen of je door hem/haar opgehaald kunt worden van het vliegveld, dit kan je aanzienlijk schelen in de kosten.

Veel vliegvelden die dichtbij grote steden liggen, hebben een speciale bus die regelmatig van het centrum naar het vliegveld, en terug, rijdt.

Trein – vanwege het berg- en rots landschap in Kroatië is er geen uitgebreid trein-netwerk. Je kunt wel van de ene grote stad naar de andere reizen per trein (bijv. van Zagreb naar Rijeka, Zadar of Split) maar reizen per trein is niet echt ideaal.

Bus – reizen per bus is de meest populaire vorm van vervoer in Kroatië en er zijn talrijke busverbindingen tussen steden en grotere plaatsen. De prijzen zijn laag vergeleken met andere vormen van vervoer en de dienstregeling is vrij nauwkeurig en betrouwbaar.

Budget tip – In steden kun je vaak buskaartjes met korting kopen in de kiosks bij de grotere busstations.

Kosten voor autorijden in Kroatië:

Bezineprijzen – kijk voor de actuele prijzen op de website van INA

Tol – op de snelwegen in Kroatië moet tol betaald worden (klik op de link voor meer info over snelwegen en tol tarieven).

Denk eraan dat lokale wegen erg druk kunnen zijn tijdens het zomerseizoen, maar als je geen haast hebt kun je geld besparen door lokale wegen te gebruiken in plaats van snelwegen.

Boetes – De Kroatische politie voert vaak snelheidscontroles uit op lokale wegen dus we adviseren je om je aan de maximumsnelheid te houden. Op de snelweg gebruikt de politie burgerauto’s om snelheidsovertreders te pakken.

De alcohollimiet in Kroatië is 0.5 promille.

Tijdens de zomertijd is autoverlichting overdag niet verplicht maar tijdens de wintertijd wel.

Het boeken van privé-accommodatie in Kroatië:

 Voor de laagste accommodatiekosten kun je het beste buiten het hoogseizoen op vakantie gaan. Vooral in mei en oktober zijn er veel aanbiedingen wat betreft accommodatie. Wil je in het hoogseizoen op vakantie dan zijn hier wat handige tips:

Bedrijven die privé-accommodatie aanbieden zijn onder te verdelen in twee groepen:

1) Bureau’s die als tussenpersoon functioneren. Ze staan in contact met verhuurders van accommodatie en behalve de prijs voor de accommodatie betaal je 20 tot 30% commissie aan het bureau. Tijdens het boekingsproces heb je alleen contact met het bureau, niet met de verhuurder.

2) Bedrijven die via internet acccommodatie aanbieden waarbij de klant direct contact op kan nemen met de verhuurder. De verhuurder betaalt het bedrijf voor het promoten van zijn of haar accommodatie en er zijn geen extra kosten voor de klant.

Zoals je al wel begrijpt is de tweede optie een stuk goedkoper. Het nadeel kan zijn dat je soms wat geduld moet hebben voordat de verhuurder reageert op je bericht. Veel verhuurders zijn het niet gewend om dagelijks emails te lezen en te reageren. Maar aangezien je op deze manier veel geld kunt besparen is het toch wel de moeite waard.

Budget tip – als je flexibel bent wat betreft je de dagen waarop je arriveert en vertekt dan kun je op zoek gaan naar accommodatie van bijvoorbeeld woensdag tot zaterdag (de week erop) in plaats van zaterdag tot zaterdag. Omdat het voor bureau’s en verhuurders moeilijk kan zijn om huurders te vinden voor afwijkende dagen kun je onderhandelen over de prijs (bijv. 1 of 2 overnachtingen gratis).

Als je met het vliegtuig naar Kroatië komt, kun je zoeken naar accommodatie waarbij de verhuurder je, voor een vergoeding, op wil halen van het vliegveld om zo de kosten van een taxi of transfer te besparen. Veel websites die accommodatie aanbieden, hebben de optie om ‘transfer’ te selecteren in de zoekcriteria.

Sommige verhuurders bieden hun gasten bijvoorbeeld een barbeque avond aan, of gratis wijn of olijfolie. Hier kun je ook rekening mee houden als je accommodatie zoekt.

 Andere nuttige tips over accommodatie in  Kroatië:

 Heel zelden gebeurt het dat verhuurders zich niet aan de afspraken houden, dit is op zich niet zo’n groot probleem maar je moet wel oppassen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voor iedere toerist die een nacht door brengt in zijn of haar accommodatie moet de verhuurder toeristenbelasting betalen (ongeveer 1 euro per nacht). Dit is een eenvoudige procedure die de verhuurder zelf hoort te regelen op het politiebureau. Als je reserveert, zorg er dan voor dat je controleert of de belasting is inbegrepen in de prijs. Als de verhuurder je vraagt om zelf naar de politie te gaan om de toeristenbelasting te betalen moeten weet je dat er iets aan de hand is. De kans is dan groot dat de verhuurder zijn accommodatie illegaal verhuurt.

Volgens de Kroatische wet moet er toeristenbelasting betaalt worden voor iedere overnachting in Kroatië (ook als je bij vrienden verblijft). Je kunt een bekeuring krijgen als je naar Kroatië reist zonder iets geboekt te hebben en dus niet aan kunt tonen dat je belasting hebt betaald, maar in realiteit gebeurt dit zelden.

Nog een laatste tip: het komt soms voor dat de afstanden die worden omschreven op websites niet kloppen, daarom is het verstandig om dit zelf te controleren op Google Maps.

Meer weten over privé-accommodatie? Lees dan ook eens ons artikel ‘Alles over Prive Accommodatie‘ op onze website Kroatie Vakantieland.

Voor nog meer info over geldzaken:  Betalen in Kroatie

Laat gerust een berichtje achter als je vragen of opmerkingen hebt over prijzen in Kroatië.

20 Comments »

 • Linda zegt:

  Beste Karianne,

  Vorig jaar ben ik in kvarner/dalmatie geweest, en het jaar ervoor in istrie met de auto. Echt een heel mooi land! Dit jaar wil ik samen met mijn vriend naar Montenegro, maar dan vliegen. Nu zagen wij op internet dat het de beste manier is om op Dubrovnik te landen vanwege de directe vluchten.
  We vroegen ons af of er op de luchthaven een busstation is direct naar montenegro.
  Zo niet, is er wel een bus die van Dubrovnik airport naar dubrovnik gaat voor de 1e overnachting? Zo kunnen we de volgende dag van dubrovnik naar montenegro met de bus.
  Zijn er speciale tijden voor deze bus en moeten we al tickets gekocht hebben? Hoe vaak gaat deze bus aangezien we in de middag landen?
  De website https://getbybus.com/en/ geeft een foutmelding bij mij.
  Alvast bedankt!

  Groetjes Linda

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Linda, er zijn momenteel geen technische problemen op GetByBus zo te zien (ik kan de site zonder problemen gebruiken), zou je het anders nog eens willen proberen? Je kunt op GetByBus alle lijndiensten tussen Dubrovnik en Montenegro zien, inclusief dienstregelingen, prijzen en in vele gevallen kun je er ook online tickets reserveren. Je zult eerst de bus moeten nemen van het vliegveld naar het busstation in het centrum van Dubrovnik. Van daaruit vertrekken alle bussen, ook de internationale bussen naar bijv. Montenegro. Een belangrijke bestemming in Montenegro is Kotor, die stad zou je als uitgangspunt kunnen gebruiken. https://getbybus.com/en/blog/dubrovnik-airport-bus/
   Indien je nogsteeds problemen ondervindt op de website van GetByBus, neem dan contact op met hun klantenservice: https://getbybus.com/en/contact
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Jolanda zegt:

  Dag, mooie site! Weet jij misschien bij benadering wat het kost om in juli vanaf Twente (ik las ergens dat het gunstig is als je vanaf Twente moet reizen, omdat je dichtbij de Duitse grens zit) naar Istrie te reizen? Ik ben aan het zoeken wat goedkoper is; vliegen of reizen met 2 personen. Vliegen kost ongeveer €300,00 p.p.. Uitgaande van het volgende; 2 personen reizen per auto en zijn al in Istrie, dus de 2 personen die per trein nareizen kunnen ergens opgehaald worden, als het niet al te ver rijden is. Als ik op treinreis sites zoek krijg ik steeds de melding dat de info niet beschikbaar is.

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Jolanda, als je de route uitstippelt op http://www.viamichelin.com dan krijg je heel accurate prijsinfo erbij (brandstof, vignetten, tol). Wij gebruiken ook viamichelin en voor ons kloppen de bedragen altijd zeer goed! Voor reizen met de trein; ik denk dat je eerst naar Frankfurt zult moeten reizen en van daaruit kun je denk ik een rechtstreekse nachttrein naar Zagreb nemen. Vanuit Zagreb neem je vervolgens een trein richting Istrie (hoewel een bus misschien een snellere en goedkopere optie is). Kijk hier verder: http://www.getbybus.com en http://www.hzpp.hr/en Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Tess zegt:

  Hooi,

  Ik ben van plan om samen met mijn vriend (beide studenten van 21 jaar) in begin juli 10 dagen met het vliegtuig naar Kroatië te gaan.
  We zijn van plan om met het openbaar vervoer van Dubrovnik naar Split te reizen en dan onderweg te stoppen in kleine kustplaatsjes. Welke dorpen/steden zou je ons op deze route kunnen aanbevelen? We houden niet van erg toeristische plaatsen (al maken we voor Dubrovnik graag een uitzondering).
  Zijn daar ook hostels te vinden in de kleinere steden? Of zou het makkelijker en goedkoper zijn om op een camping te staan met een tentje? Wij willen niets van te voren boeken.

  Alvast bedankt voor je reactie?

  Groetjes,
  Tess

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Tess, er liggen veel leuke plaatsen op de route van Dubrovnik naar Split maar het is belangrijk om te kiezen voor een busroute waarbij je zeker weet dat de bus ook stopt in de plaatsen die jullie willen bezoeken. Kijk voor alle busroutes inclusief haltes op https://getbybus.com/en/
   Aanraders: Trsteno (hier vind je de botanische tuin uit GOT), Ston (op het schiereiland Peljesac), alle plaatsjes van de Makarska Riviera (wel heel toeristisch maar erg mooi) en Omis.
   Om hostels te vinden in een plaats waar je zou willen verblijven zoek je online naar “hostel [plaatsnaam]”, ik weet het zo niet uit mijn hoofd waar je ze kunt vinden. Maar de meeste plaatsen (met uitzondering van dorpjes natuurlijk) hebben vaak wel 1 of meerdere hostels. Campings kom je onderweg ook veel tegen, direct aan de kust. Om op de bonnefooi een plekje te vinden kan lastig zijn maar aangezien je met een tentje niet veel ruimte nodig hebt kan het de moeite van het proberen waard zijn. Kun je geen plekje in een hostel of op een camping vinden dan kun je altijd nog uitwijken naar een prive appartement. Op veel plekken kun je voor rond de 40 euro per nacht wel een appartement voor 2 personen vinden. Verblijf je er maar 1 nachtje, dan betaal je misschien iets meer. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Charlotte zegt:

  Beste Karianne,

  Complimenten voor de site! Mooi overzichtelijk.
  Ik ben aan het zoeken naar een leuke plaats in Kroatië waar in augustus geen massatoerisme is maar ’s avonds wel restaurantjes/barretjes open zijn waar wij kunnen dineren en een cocktail kunnen drinken voor een leuke prijs. Ik hou er van om met de auto plekjes op te zoeken tussen de rotsen waar wij heerlijk de hele dag bijna in onze uppie een duik in de zee kunnen nemen. Vorige keer hebben we in de buurt van Pula gezeten en konden we deze uitstapjes prima maken. Wij vonden Istrie erg mooi! Nu ben ik meer aan het kijken naar steden rondom Zadar maar ik kan maar geen beeld vormen of het rond Zadar ook zo mooi zal zijn.

  Kan je mij bepaalde steden/dorpen aanbevelen? Ik kijk uit naar wat tips! :-)

  Hartelijk groeten, Charlotte

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Charlotte, bedankt voor je compliment over de site! Ook in Dalmatie kun je genoeg plaatsjes vinden die wat rustiger zijn. Deze plaatsjes liggen tussen de grotere plaatsen zoals Zadar en Split in. Ik vind persoonlijk de kleine plaatsjes rond Sibenik en Split mooier dan rond Zadar, maar dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. Mijn voorkeur gaat uit naar plaatsjes zoals Biograd, Murter, Vodice, Primosten en Trogir. Hier is genoeg te zien en te doen, er is een goede sfeer, je kunt er prima eten en wat drinken, er zijn mooie stranden maar het is er niet zo druk als in Zadar en Split. Vooral de omgeving tussen Sibenik en Primosten biedt mooie rustige strandjes in de vele baaien die je er aantreft. Dit zijn wel rotsstranden maar alle natuulijke stranden in Kroatie zijn rotsstranden en op de onderhouden stranden (met kiezels) vind je veel meer bezoekers natuurlijk. Kijk ook eens naar de artikelen over de stranden van bekende kustplaatsen op onze andere site, Kroatie Vakantieland. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Martine zegt:

  Goedemiddag,

  Super leuke en handige website. Al veel leuke dingen afgehaald.
  Ik heb nog 1 vraagje. Kun je in Kroatië ook een week kaart voor de bus kopen? Zo ja wat zijn daar de kosten van.

  Vriendelijke groeten Martine

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Martine, helaas kun je alleen een ticket kopen voor een enkele reis of een retour omdat er meerdere verschillende busmaatschappijen zijn die ieder hun eigen routes aanbieden. Je moet dus ieder buskaartje bij de desbetreffende maatschappij kopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • ellen zegt:

  Hoi Karianne,
  Wat een leuke site heb je! Ik wil je vragen hoeveel tijd en geld het kost om met de trein van zadar nar split te gaan. ik kan het op d website niet goed vinden. wij willen in oktober met z’n zessen komen.

  groet Ellen

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Ellen, bedankt voor je compliment over de site! Je moet echt niet met de trein gaan reizen in Kroatie omdat het netwerk erg beperkt is en de treinen langzaam rijden. Om van Zadar naar Split te reizen moet je eerst van Zadar naar Knin en daar doe je al 2.5 uur over. Dan nog van Knin naar Split en dat duurt ook weer 2 tot 3 uur. http://www.hzpp.hr/en/
   In Kroatie is de bus de beste vorm van openbaar vervoer. Het is snel, betrouwbaar en goedkoop. Kijk hier voor de dienstregelingen: https://getbybus.com/en/
   In iets meer dan 2 uur ben je vanuit Zadar in Split, zonder overstappen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Annelies zegt:

  Hallo!

  Een enorm handige site, geweldig en doe zo voort!

  Ik vertrek maandag naar Kroatië met enkele vriendinnen. Op zondag 12/07 willen wij graag vanuit Zagreb naar de Plitvice meren gaan voor een dag. Ik heb gezien dat jij buscroatia.com aanraadt. Ik ben daarop gaan kijken en ik vind persoonlijk de prijzen niet al te goedkoop (maar ik heb anders ook geen idee hoeveel OV in Kroatîë kost). Dit zijn toch gewoon bussen van het openbaar vervoer? Ook staat er bij dat je de tickets al kan kopen voor een bepaalde busrit. Is dit de bedoeling dat je dit op voorhand koopt (online)? Of kunnen we onze tickets ook ter plaatse kopen ergens aan het busstation?

  Alvast enorm bedankt voor je antwoord!
  Groetjes, Annelies

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Annelies, ja hoor dat zijn gewoon bussen van het openbaar vervoer. Je kunt online kaartjes kopen voor bepaalde routes (op buscroatia kun je zien voor welke routes wel en niet) maar je kunt natuurlijk ook gewoon ter plekke op het busstation je tickets kopen. Aangezien het in de zomer wel erg druk is in Kroatie, en vooral op de route naar Plitvice, is het geen slecht idee om vantevoren tickets te boeken indien dat mogelijk is. Ik vind de prijzen van openbaar vervoer in Kroatie helemaal niet hoog. Je betaalt ongeveer 0.50 tot 0.60 kuna per km, dat is zo’n 7 eurocent per kilometer. De afstand van Zagreb naar Plitvice is zo’n 150 km dus de prijs van 80 a 90 kuna (zoals aangegeven op buscroatia.com) klopt vrij goed. En dat is omgerekend tussen de 10 en 12 euro. Dat vind ik helemaal niet duur voor een rit van 150 km, jij wel? Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Hannah zegt:

  Hallo!

  Fijn dat er zo’n duidelijke site is over Kroatië. Ik ga samen met mijn moeder in September naar Kroatië toe met de auto. Mijn vraag was hoe het daar zit met tanken. Mijn auto rijd op benzine, maar dat heeft daar natuurlijk een andere naam. Weet jij wat ik daar moet tanken?

  MVG,

  Hannah

  • Karianne Karianne zegt:

   Beste Hannah, bedankt voor je compliment over de site. Op onze Google+ pagina heb ik vorig jaar op 13 juni een artikeltje geplaats over dit onderwerp: https://plus.google.com/u/1/100679609573283400693/posts Tekst van het artikel:

   Tanken in Kroatie – Welke brandstoffen zijn er beschikbaar?
   • Eurodiesel BS (of: Eurodizel BS) = Diesel
   • Eurodiesel BS Class (of: Eurodizel BS Class) = Hogere kwaliteit Diesel
   • Eurosuper BS 95 = Euro 95 loodvrij
   • Eurosuper BS 95 Class = Hogere kwaliteit Euro 95 loodvrij
   • Eurosuper BS 98+ Class = Superplus 98 loodvrij
   • Eurodiesel BS Plavi = Scheepsdiesel
   • Autoplin = LPG

   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Leen zegt:

   Geachte,
   Ik ga naar kroatie in juli en twijfel of ik een auto zou huren of niet. wij gaan met het vliegtuig en zitten op een camping 40 km van zadar. wat kunnen jullie aanraden?
   alvast bedankt
   mvg,
   Leen

   • Karianne Karianne zegt:

    Beste Leen, ik denk dat het er helemaal vanaf hangt wat je allemaal wilt gaan doen/bezichtigen en of je graag met de bus reist of niet. Ben je van plan om alleen andere plaatsen en belangrijke trekpleisters te bezoeken dan kun je bijna overal wel komen met de bus, maar wil je op zoek naar mooie baaien, rustige stranden in de natuur, mooie wandelpaden in de bergen, afgelegen dorpjes in het binnenland, etc etc dan kom je niet zo ver met de bus. Let wel op dat je een auto zo vroeg mogelijk moet boeken om te voorkomen dat alles al verhuurd is. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Hayley zegt:

  Beste,

  Hartelijk bedankt voor jullie mooie website. Heel handig! Ik kon helaas niets terug vinden over pinnen of betalen met credit card. Raden jullie mij aan om vooraf geld te wisselen in Nederland of is het voordeliger om dat bij een geld wissel kantoor in Kroatie zelf te doen? Is pinnen of met credit card betalen gebruikelijk in Kroatie?

  Groetjes,
  Hayley

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.