Home » Wat kost een vakantie in Kroatie?

Wat kost een vakantie in Kroatie?

We krijgen regelmatig vragen over prijzen hier in Kroatië, vooral sinds de economische crisis. Om die reden hebben we een kleine gids opgesteld met de prijzen voor veelvoorkomende zaken en produkten.

Prijzen variëren erg in heel Kroatië.  De hoogste prijzen kun je verwachten in populaire toeristengebieden en steden zoals Istrië, Dubrovnik en op de Kroatische eilanden. Goedkopere prijzen vind je in het binnenland en in kleinere plaatsen en steden aan de kust.

Als je zelf goede tips hebt om kosten te besparen tijdens je vakantie in Kroatië, voeg ze dan alsjeblieft toe aan dit bericht (onderaan de pagina), zodat we er allemaal van kunnen profiteren.

Hotels

Hotelprijzen in Kroatië lijken te veel te hebben geleden onder de economische crisis – ze zijn nogsteeds vrij hoog. De prijzen hieronder zijn per persoon per nacht in een tweepersoonskamer.

Categorie

Van (buiten hoogseizoen)

Tot (hoogseizoen)

* – **

15/30 Euro

30/60 Euro

***

25/50 Euro

60/100 Euro

****

40/80 Euro

80/150 Euro

*****

80/120 Euro

100/250 Euro

Privé accommodatie

We hebben met veel eigenaren van privé accommodatie gesproken over het lage aantal reserveringen. Ik heb hen geadviseerd om hun prijzen te verlagen of te investeren in goede marketing maar de meesten hebben hier weinig interesse in. Toch begint met nu langzaam de prijzen te verlagen dus als je goed zoekt kun je best wat goede deals vinden.

Onderstaande prijzen zijn per persoon per nacht in een accommodatie voor 2 tot 4 personen.

Categorie

Van (buiten hoogseizoen)

Tot (hoogseizoen)

* – **

8/12 Euro

12/16 Euro

***

12/16 Euro

16/25 Euro

****

20/30 Euro

25/40 Euro

*****

30/40 Euro

40/? Euro

Net als hotels wordt privé accommodatie in Kroatië beoordeeld met sterren.

Uit eten

Net als overal ter wereld zijn er twee dingen die de prijzen in restaurants en cafés bepalen: lokatie en lokatie. Dus als je iets wilt eten of drinken op een mooie lokatie dan moet je bereid zijn om er goed voor te betalen. Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een familie met twee volwassenen en twee kinderen betalen ongeveer 35 tot 40 euro voor een avondmaaltijd inclusief frisdrank en wijn (in een gemiddeld restaurant).

Produkt

gemiddeld

top lokatie

Pizza

4-6 Euro

+20-40%

Pasta

4-6 Euro

+20-40%

Salade

2-3 Euro

+20-40%

Nagerecht

2-3 Euro

+20-40%

1/2L bier

vanaf 2 Euro

+20-60%

1/2L wijn

4-6 Euro

+20-60%

Koffie

vanaf 1 Euro

tot 3 Euro

Iets gaan drinken

Als je ‘s avonds uit gaat en iets wilt drinken in een bar of disco is het handig om te weten dat sterke dranken zoals wodka en rum bijvoorbeeld overal te verkrijgen zijn. Je kunt kiezen voor wereldwijde merken zoals Smirnoff en Bacardi maar er zijn ook hele lekkere plaatselijke dranken te krijgen. Plaatselijk is ‘domaci’ (spreek uit: domatsjie) dus je kunt bijvoorbeeld om ‘domaci rum’ vragen. Deze plaatselijke dranken kosten maar de helft van de prijs van de bekende merken.

Drank

gemiddeld

top lokatie

1/2L plaatselijk bier vanaf 2 Euro +20-60%
Long drink (plaatselijk) vanaf 2 Euro +30-60%
Long drink vanaf 3 Euro +30-60%
Cola vanaf 2 Euro +20-40%

Boodschappen

Kroatië heeft een grote keuze aan supermarkten en de prijzen zijn redelijk gelijk aan de prijzen in de rest van Europa. Let er wel op dat geïmporteerde produkten (merken die je kent van thuis) veel duurder zijn in Kroatië. Daarintegen zijn plaatselijke produkten vaak goedkoper. Onze voorkeur gaat uit naar Lidl vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Lees hier alles over boodschappen doen in Kroatië .

Andere produkten en diensten

Geïmporteerde produkten van wereldwijde merken kosten ongeveer hetzelfde als in Nederland maar let op: zie je bekende merken voor een zeer lage prijs dan is de kans groot dat het namaak is.

Een bezoek aan de tandarts of andere medische behandelingen zijn vaak wat goedkoper dan in andere Europese landen en de kwaliteit en service zijn over het algemeen goed.

15 Comments »

 • Rob zegt:

  Hoi, kun je mij vertellen of er een veerboot verbinding bestaat vanaf Mali losinj naar het vaste land, bijvoorbeeld Zadar. Groeten, rob

 • Frank Faes zegt:

  Net terug van 14 Trogir, schitterend geweest heel mooi weer, lekker eten, vriendelijke mensen.

  Alleen camping Belvedère was nog absoluut niet gereed, ze liepen 2 maanden achter op schema.!!!!

  Wij zijn ook in Sibenik geweest en gaan volgend jaar waarschijnlijk naar Solaris.

  Een heel mooi complex met mooie onderhouden faciliteiten.

  Een hele belangrijke tip om te besparen, is even te kijken bij welke bank je pint:

  Voorbeeld: 1000 Kuna bij bank 1 was 132,95 euro, 1000 kuna binnen bij bank 2 was 157.60 euro !!!

  Je kan altijd voor dat je je pin actie afwerkt kijken wat de wisselkoers is, als je dat niet vooraf kunt, weet je bij voorbaat al dat te veel betaald.

  Groeten frank

  Ps koop niet op de markt als er geen prijzen staan vermeld, toeristen worden dan echt afgezet, voorbeeld wij betaalden 30 kuna voor een bakje aardbeien, terwijl ze gangbaar 10 kuna waren.

  • Karianne zegt:

   Beste Frank, bedankt voor het delen van jullie ervaringen! Nog een tip voor het pinnen bij een geldautomaat: kies de optie: “accept without conversion” Dan wordt het gekozen bedrag in kuna’s van je rekening gehaald volgens de wisselkoers van je eigen bank. Als je dus de wisselkoers van je eigen bank weet kom je nooit voor verrassingen te staan.
   Over het afzetten op de markt: ik denk dat jullie gewoon pech hebben gehad, toeristen worden echt niet altijd afgezet. Ze denken ook dat ik een toerist ben, ookal woon ik hier, en ik ben nog nooit afgezet. Groente en fruit zijn op de markt in Kroatie altijd vrij goedkoop, dus als de prijs omgerekend hoger is dan je in NL zou betalen dan kun je beter naar een ander kraampje gaan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Henriette zegt:

  Hallo Karianne,
  Na wat surfen op het net voor informatie over Kroatië kwam ik op jouw informatieve site terecht. Complimenten!
  Wij willen in het voorjaar een weekje naar Sibenik en omgeving. We vliegen op Zadar en reizen bvk met het openbaar vervoer. Ik heb inmiddels begrepen dat de busverbindingen goed zijn.
  Maar hoe het zit met de bus vanaf de luchthaven in Zadar kan ik niet vinden.
  Kun jij mij vertellen of er een regelmatige busverbinding is met Zadar airport en het busstation en/of waar ik de timetable kan vinden?
  Ik hou me tevens aanbevolen voor een gastvrije en gunstig geprijsde B&B, pension of eenvoudig appartement in april.

  Alvast dank voor je reactie!

  groet je,
  Henriette

 • Jan Eisenga zegt:

  Hi Karianne,

  Sinds 9 jaar hebben wij een oude boerderij in het noorden van Kroatie, vlakbij Krizevci. Wij komen er altijd met heel veel plezier en hebben het plan om hier onze oude dag te slijten. We hebben inmiddels een aantal goed vrienden leren kennen die ons met van alles en nog wat helpen. Wat ons opvalt is dat het prijsverschil in de supermarkt erg hoog is t.o.v. Nederland. Toevallig heeft de Lidl in NL en HR deze week beide oosterse producten in de schappen en ik heb een vergelijking gemaakt. In het Word document kan je het resultaat zien. Alleen de alcoholische drank in HR is goedkoper dan in NL. Dit zal te maken hebben met de accijns die NL heeft op alcohol. Heb jij een verklaring voor de soms gigantische prijsverschillen tussen HR en NL en zou dit nu HR bij de unie is, niet moeten verdwijnen? De BTW in HR is maar 4% hoger dus dat kan het niet zijn. Een andere vraag met b.t.t. belasting is het volgende. Welke andere belastingen kent HR dan op producten. Kennen ze b.v. gemeentelijke belasting, onroerend goed belasting, inkomsten belasting, motorrijtuigen belasting? Moet je jaarlijks aangifte doen? Zijn er extra accijnzen zoals bij ons op alcohol en tabak? en weet je misschien de percentages die voor de belasting in HR geheven worden? Alvast bedankt voor je antwoorden. Hier is het Word document te downloaden: http://www.temooi.com/Lidlprijsvergelijking.doc

  • Karianne zegt:

   Beste Jan, heel erg bedankt voor de prijsvergelijking die je toegevoegd hebt, dit vond ik erg interessant om te zien maar tegelijkertijd ook heel triest. Wat betalen we hier toch veel, niet normaal meer!!
   Een exacte verklaring heb ik niet want ik heb niet zoveel verstand van belastingen maar ik weet wel dat alle belastingen in Kroatie in verhouding erg hoog zijn. De detailhandel in Kroatie betaalt volgens mij 20% belasting maar daar bovenop komen nog meer belastingen. Vooral de belasting die werkgevers moeten betalen voor hun personeel is erg hoog, zo heb ik begrepen. Maar dit verklaart niet waarom sommige produkten bijv. 50% duurder zijn dan in NL en andere produkten wel 150%. Dit blijft voor mij ook een raadsel.
   Inkomstenbelasting is 12% voor een inkomen tot 3600 kuna per maand (ong. 470 euro), 25% voor een inkomen tot 10.800 kuna (ong. 1400 euro) en 40% voor een inkomen boven de 10.88 kuna. Daar komt nog een keer de inkomstenbelasting die de gemeente heft bij op!! 12% voor plaatsen met minder dan 30.000 inwoners en 15% voor plaatsen met meer dan 30.000 inwoners. In Zagreb kan dit percentage zelfs oplopen tot 30%!
   Motorrijtuigenbelasting kent men hier ook. Bedragen liggen tussen de 200 en 1500 kuna per jaar voor een auto, afhankelijk van de motor en de leeftijd van de auto. Onroerend goed belasting (1.5% van 70% van de waarde van het onroerend goed) zou ingevoerd worden in 2013 maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Overdrachtsbelasting op onroerend goed is er wel, en deze is 5%. Belasting op vakantiewoningen ligt tussen de 5 en 15 kuna per m2 bruikbare ruimte. Gemeentelijke belastingen zijn afhankelijk van de grootte van de woonruimte en verschillen van gemeente tot gemeente.
   Ieder jaar moet je hier in Kroatie aangifte doen, net als in NL.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Jan Eisenga zegt:

    Hi Karianne,
    Bedankt voor je snelle reactie. Met de gegevens die jij verstrekt heb ik een berekening gemaakt. Het zal niet 100% accuraat zijn maar ik kom op een verschil van bijna 11,5% dat men in Kroatie goedkoper uit is als het om de belasting en woonlasten gaat. Dit verschil komt vooral door de veel goedkopere woningen in Kroatie t.o.v. Nederland. Helaas wordt dit verschil teniet gedaan door de over het algemeen (veel) hogere prijzen in de winkels. Ik denk dat er dan zelfs een voordeel t.o.v. inkomsten en uitgaven voor Nederland uit komt.
    Wat nauwelijks in waarde uit te drukken is, is het woongenot wat wij in Kroatie genieten. De rust en ruimte zou in Nederland onbetaalbaar zijn. De bijgevoegde link geeft een beknopte impressie van ons woongenot. Op de foto’s zie je onze goede vrienden druk in de weer met het renoveren van het dak, afgelopen voorjaar. En wees eens eerlijk, een klein burgerlijk te duur rijtjeshuis met een tuintje van niks in een straat met te veel verkeer en overal geparkeerde auto’s kan hier toch niet tegenop? En als slagroom op de taart nog een aantal zeer goede vrienden die ons eigendom beschermen en beheren als we in Nederland zijn.
    Ik ga de komende tijd eens proberen uit te zoeken waarom de prijzen van de Lidl zoveel verschillen in beide landen. Misschien kan Lidl Duitsland hier iets over zeggen. Hopelijk kan ik daar binnenkort over berichten.
    Gr. Jan

    http://www.temooi.com/kro2014/

  • W. Honshorst zegt:

   Hi, het prijsniveau in de Nederlandse supermarkten behoort tot het laagste van Europa. Dit is (mede) het resultaat van de prijzenoorlog die al jaren in Nederland woedt. Ongetwijfeld zullen belastingen ook van invloed zijn op prijsniveau’s maar vwb levensmiddelen zal je niet snel elders goedkoper uit zijn dan in NL.

 • anne-fleur zegt:

  Beste, mijn vraag is of een auto huren ook voor een redelijk betaalbare prijs mogelijk is? Mvg annefleur

Laat een reactie achter!

hieronder Voeg je commentaar, of trackback van je eigen site. U kunt ook Comments Feed via RSS.

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.