Geselecteerd »

| 49 Comments | 54.480 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Dalmatie

Kroatie's zuidelijke kuststreek met prachtige stranden, eilanden en een rijke geschiedenis

Istrie

Kroatie's noordelijke kuststreek vol karakter en kultuur, een rijke geschiedenis en nog veel meer.

Bezienswaardigheden

Laat je verrassen door Kroatie's prachtige oude steden en schitterende natuurparken.

Kultuur

Festivals, concerten, musea, de Kroatische keuken, Kroatische tradities en noem maar op.

Actief

Sport en avontuur, excursies, uitgaan en shoppen.

Home » Bezienswaardigheden, Kultuur

Het eiland Pag

Ingediend door | 19.168 views

Dit bijzondere eiland ligt ongeveer 30 minuten rijden van Zadar. Als je langs de kust rijdt richting Zadar zie je veel groen, wijngaarden en olijfbomen maar als het eiland Pag in zicht komt zie je ineens een heel ander landschap. Het eiland lijkt wel een beetje op een maanlandschap. Je ziet geen begroeiing, alleen maar prachtige witte rotsen en velden. Een groot deel van het eiland ziet er zo uit, maar er is verderop op het eiland ook veel groen te vinden.

Pag Kroatie

Je kunt met de Paski brug van het vaste land naar het eiland toe.

Tijdens de oorlog in de jaren 90 was deze brug de enige verbinding tussen noord en zuid Kroatië. Daardoor duurde het destijds uren om van een plaats in het noorden naar een plaats in het zuiden te rijden. In 1993 stond de brug op het punt van instorten vanwege het vele verkeer. Gelukkig werd er op tijd een tweede brugverbinding gemaakt om de oude brug te ontlasten. Na de oorlog is de brug helemaal gerenoveerd en versterkt.

Brug eiland Pag - vasteland

Dit unieke eiland is een perfecte combinatie van modern en traditioneel. Geschikt voor jong en oud, en een ideale bestemming voor strandliefhebbers dankzij haar prachtige stranden. Pag staat bekend om verschillende dingen;

In de eerste plaats om het heerlijke lamsvlees. Zodra je het eiland bereikt wordt je al begroet door kuddes schapen. Het lamsvlees van Pag is het beste lamsvlees van heel Kroatië, en misschien zelfs wel van heel Europa. Omdat het hele eiland bedekt is met een laagje zeezout heeft het lamsvlees een hele bijzondere smaak. Dit komt doordat de lammeren veel zeezout binnen krijgen tijdens het eten van gras en wilde kruiden die op het eiland groeien.

Op de tweede plaats staat de kaas van Pag. Deze kaas, Paški Sir genaamd, is gemaakt van schapenmelk. Het dieet van de schapen zorgt voor een bijzondere smaak, maar er is nog een belangrijk ingredient: de kaas wordt ingesmeerd met olijfolie voordat men het laat rijpen. Dit heeft ook een heel groot effect op de smaak. Als je rond het eiland rijdt zie je overal bordjes staan waar je heerlijke, zelfgemaakte Paški Sir kunt kopen.

Kaas van het eiland Pag

Op de derde plaats staat het zeezout van Pag. Als je richting de plaats Pag rijdt (wegnummer 106 vanaf de brug) zie je op een gegeven moment aan de linkerkant van de weg grote zoutvelden waar het bedrijf Salona Pag zeezout produceert. Salona Pag is de grootste zoutproducent van Kroatië en als je al eens zout in een Kroatische supermarkt hebt gekocht dan is de kans groot dat het hier vandaan komt.

Ook het kantwerk van Pag is erg bekend. Je kunt je vast nog wel de witte kanten kleedjes uit grootmoeders tijd herinneren. Deze kleedjes (en andere kunstwerkjes van kant) worden op Pag nogsteeds gemaakt en worden over de hele wereld verkocht.

Als je de plaats Pag bezoekt, zul je een gezellig oud centrum aantreffen met pleintjes, een oude verdedigingstoren, vele oude kerkjes en het paleis van de hertog van Pag uit de 15e eeuw. In deze populaire toeristische plaats vind je tijdens het zomerseizoen gemakkelijk accommodatie, zowel hotels als privé accommodatie. Helaas ligt er geen camping vlakbij de plaats Pag, maar binnen een straal van 20km vind je drie campings: camping Šimuni, camping Košljun en camping Dinjiška.

Eiland Pag25km verderop vind je de enige andere grote plaats op het eiland: Novalja. Novalja is de meest populaire toeristische bestemming op het hele eiland, dit komt vooral door haar bekende party strand Zrce, 3 km buiten de plaats Novalja. Dit feeststrand is dé lokatie voor de grootste strandfeesten van Kroatië en wordt de hele zomer door druk bezocht door jongeren uit heel Europa. Net buiten het plaatsje Novalja vind je camping Straško.

Het eiland Pag is gemakkelijk met de bus te bereiken. Veerboten (voor voetgangers) van Jadrolinija varen dagelijks van Rijeka naar Novalja (met tussenstop in de plaats Rab op het eiland Rab) en er varen veerboten (voor auto’s) van Prizna (vasteland) naar Zigljen op het eiland Pag.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter!

hieronder Voeg je commentaar, of trackback van je eigen site. U kunt ook Comments Feed via RSS.

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.