Geselecteerd »

| 72 Comments | 70.977 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Dalmatie

Kroatie's zuidelijke kuststreek met prachtige stranden, eilanden en een rijke geschiedenis

Istrie

Kroatie's noordelijke kuststreek vol karakter en kultuur, een rijke geschiedenis en nog veel meer.

Bezienswaardigheden

Laat je verrassen door Kroatie's prachtige oude steden en schitterende natuurparken.

Kultuur

Festivals, concerten, musea, de Kroatische keuken, Kroatische tradities en noem maar op.

Actief

Sport en avontuur, excursies, uitgaan en shoppen.

Home » Actief

Fietsen in Kroatië

Ingediend door 3 Comments | 29.006 views

Wie al eens op internet heeft gezocht naar informatie over fietsen in Kroatië zal wel hebben gemerkt dat het erg moeilijk is om concrete informatie en fietsroutes te vinden.

Dit betekent niet dat fietsen in Kroatië niet populair is, integendeel, steeds meer toeristen ontdekken de charme van een fietsvakantie. Hier wordt door reisorganisaties al goed op ingespeeld door georganiseerde fietsreizen aan te bieden. Ga je liever op eigen initiatief op fietsvakantie naar Kroatië? Dan hopen we dat deze informatie je een beetje op weg kan helpen.

Fietsen in Kroatië is niet te vergelijken met fietsen in Nederland.

In Kroatië heb je niet alleen te maken met een totaal andere omgeving maar ook een ander klimaat. Het is daarom aan te raden om in het voorjaar of het najaar te gaan fietsen in Kroatië. In de maanden juli en augustus zijn de temperaturen het hoogst (vooral in Dalmatië), meestal boven de 30 graden. Met zulke hoge temperaturen is het niet echt aangenaam (en verstandig) om te gaan fietsen, tenzij je de mogelijkheid hebt om alleen ’s morgens en ’s avonds te fietsen en van ongeveer 11 tot 6 uur iets anders te doen.

Hoe vind je fietsroutes in Kroatië?

Ookal zijn er niet veel (goed) fietsroutes te vinden op internet, dit betekent niet dat ze niet bestaan. Ik heb veel tijd gestoken in het vinden van websites met fietsroutes maar helaas heb ik maar een klein lijstje met websites kunnen maken (zie verderop in dit artikel).

Wat je het beste kunt doen is eerst op zoek gaan naar een bestemming in Kroatië waar je goed kunt fietsen. Als je eenmaal een bestemming hebt gekozen kun je op internet op zoek gaan naar specifieke fietsroutes. Tip: zoeken in het Engels levert veel meer resultaten op dan zoeken in het Nederlands.

Geen goede fietsroutes kunnen vinden? Geen paniek. Zodra je op je bestemming aankomt kun je in het plaatselijke toeristenbureau om routes vragen. Ook kunnen ze je bij fietsverhuurbedrijven vaak aan goede routes helpen. Ook de gastheer/vrouw van je accommodatie kan je vaak goede tips en info geven over de omgeving.

Waar vind je geschikte fietsgebieden in Kroatië?

 Het beste fietsgebied van Kroatië is het schiereiland Istrië. Hier vind je ongeveer 60 fietsroutes met een lengte van meer dan 2600km. Vanuit bijna alle populaire vakantieresorts in Istrië kun je een fietsroute beginnen.

Ik heb een geweldige website gevonden boordevol info over fietsen in Istrië, inclusief 43 fietsroutes. Van iedere fietsroute wordt de moeilijkheidsgraad aangegeven, de hoogteverschillen in meters en het totale aantal kilometers van de route. Een bijkomend voordeel: de site is ook in het Nederlands vertaald! http://www.istria-bike.com/nl/

Nationaal Park Plitvice in Lika is een mooie fietsbestemming voor natuurliefhebbers.

Ook de meeste andere nationale parken in Kroatië zijn geschikt om te fietsen. De parken bieden hun bezoekers fietsroutes aan en je kunt vaak bij het park zelf fietsen huren.

Ook in Kvarner en op de eilanden van Kvarner kan goed gefietst worden. Hier vind je een grote variatie aan moeilijke en makkelijke fietsroutes, met veel of weinig hoogteverschil. Er zijn onder andere routes in Opatija, Rijeka, de Crikvenica Riviera, de Novi Vinodolski Riviera, Gorski Kotar en de eilanden Lošinj, Krk, Cres en Rab. Op deze website vind je 19 fietsroutes in Kvarner (in het Engels en Duits): http://www.kvarner.hr/biciklizam/english/index.html

In Dalmatië kun je mooie fietsroutes vinden maar er is geen groot netwerk van fietsroutes die met elkaar verbonden zijn, zoals bijvoorbeeld in Istrië. Fietsen over de kustroute (Magistrala) van Dalmatië (tussen de plaatsen Zadar, Šibenik, Split, Makarska en Dubrovnik) is niet erg veilig en zou ik dus niet aanraden.

Goede fietsgebieden in Dalmatië zijn: Nationaal Park Krka, de omgeving van Biograd en Pakoštane, vooral rondom het Vransko Meer (Vransko Jezero), Vodice, Primošten, Omiš, (bij de Cetina rivier), Makarska (over het Biokovo gebergte) en Dubrovnik. De eilanden Hvar, Brač, Šolta, Vis, de Elafiti eilanden en vooral Mljet zijn erg geschikt om te fietsen.

Waar moet je op letten als je gaat fietsen in Dalmatië?

In Dalmatië zul je soms wat verder van de bewoonde wereld zijn dan in andere delen van Kroatië. Zorg dus dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt voor noodgevallen en een reparatiesetje voor een eventuele lekke band (hou er rekening mee dat de kans op een lekker band hier wat hoger is vanwege de vele plantensoorten met doornen). Voldoende drinkwater is ook erg belangrijk, net als bescherming tegen de zon en het dragen van een goede helm. De omgeving in Dalmatië is namelijk erg rotsachtig.

Hier vind je nog een aantal websites (in het Kroatisch en Engels) met interessante fietsroutes door heel Kroatië:

http://www.bikemap.net/regional/Croatia

http://www.pedala.hr/category/biciklisticke-rute-staze/

http://www.takeadventure.com/index.php

Tags: , , ,

3 Comments »

Laat een reactie achter!

hieronder Voeg je commentaar, of trackback van je eigen site. U kunt ook Comments Feed via RSS.

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.